Optimizam njemačkih investitora podigao vrijednost eura

0

Euro je u utorak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, poduprt valom optimizma među njemačkim ulagačima čija su očekivanja za ekonomiju u maju dosegla najviši nivo od početka pandemije koronavirusa.

Euro je, kako prenose agencije, prema dolaru ojačao 0,35 posto i njime se trgovalo po 1,2170 dolara. Od kraja marta, kurs zajednične evropske valute u plusu je četiri posto.

Dolarov indeks prema korpi šest ostalih ključnih svjetskih valuta pao je 0,17 posto, na 90,043 boda.

Zajedničku evropsku valutu podupro je indeks očekivanja njemačkih ulagača, koji je u maju skočio na 84,4 boda, najviši nivo od prošlogodišnjeg februara, neposredno uoči rasplamsavanja pandemije koronavirusa, pokazao je izvještaj ZEW instituta.

– Ulagači su nedvosmisleno mnogo optimističniji zahvaljujući ubrzanom tempu vakcinacije u Njemačkoj i ostatku eurozone – zaključili su analitičari Scotiabanka u bilješci klijentima, prenio je Investitor.me.

Jačanje eura podržalo je i slabost dolara u očekivanju izvještaja o inflaciji koje će biti objavljeno u srijedu. Na tržištu procjenjuju da je godišnja stopa inflacije u aprilu iznosila 3,6 odsto zbog niske poredbene osnovice u 2020, godini pandemije, navodi Reuters.

Ulagači će stoga pažljivo pratiti javne istupe zvaničnika američke centralne banke kako bi saznali kako Fed “diše”.

Guverner Feda Džerom Pauel izjavio je prošle sedmice da očekuje skok inflacije u idućim mjesecima, ali je dodao da taj trend neće dugo trajati. Istakao je i da stanje na tržištu rada još ni izdaleka ne opravdava zaoštravanje monetarne politike.

– Čini se da je Fed odlučio da će monetarnu politiku u predstojećem periodu diktirati stanje na tržištu rada, pa se očekuje da će Fed kroz duže razdoblje ustrajati u ultralabavoj politici – ističe Stjuart Kol iz Equiti Capitala.

Nekoliko dana nakon Pauelove izjave, američko ministarstvo rada saopštilo je da su poslodavci u aprilu neto otvorili samo 266.000 novih radnih mjesta. Mjesec ranije otvoreno mnogo više – 770.000.

Među ostalim valutama se u utorak izdvajao kanadski dolar, koji se stabilizovao na 82,58 američkih centi, nadomak najvišeg nivoa prema zelenoj novčanici u gotovo četiri godine, poduprt rastom cijena sirovina.