Opština Novi Travnik pokreće program postinvesticione podrške

0

Predstavnici Općine Novi Travnik i Međunarodne finansijske korporacije – IFC posjetili su kompaniju „Skopljak“ doo Novi Travnik, koja se bavi mašinskom obradom metala malih i velikih serija.

Posjeta je obavljena s ciljem prikupljanja informacija o trenutnim poslovnim aktivnostima i izazovima u poslovanju s kojima se ovo privredno društvo suočava.

Na sastanku se razgovaralo o ukupnom ambijentu za poslovanje u općini Novi Travnik, uočenim administrativnim preprekama, te eventualnim prijedlozima za njegovo unapređenje, planovima za nove investicije, te načinu na koji Općina može konkretno pomoći u realizaciji razvojnih planova ovog poslovnog subjekta.

Nastavljajući aktivnosti na provedbi projekta LIFE, uz podršku IFC, Općina Novi Travnik je ovom posjetom započela program postinvesticione podrške investitorima koji posluju na teritoriji ove općine.

Također, Općina se priključila i postala aktivni član Saradničke mreže, mreže institucija na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, uspostavljene radi pružanja podrške investitorima u rješavanju otvorenih pitanja s kojim se susreću u poslovanju.

Uspješnost realizacije postojećih poduzetničkih projekata najbolja je preporuka novim investitorima. Uspostavljenim programom postinvesticione podrške Općina će sistematski posjećivati aktivne kompanije u Novom Travniku kako bi uspostavila direktnu komunikaciju i u kontinuitetu prikupljala informacije s terena.

Identifikovana pitanja će se dalje upućivati, na razmatranje, nadležnim tijelima Općine, ali i drugim institucijama u Saradničkoj mreži, zavisno od njihovih nadležnosti. Na ovaj način raditi će se na unapređenju poslovnog okruženja čineći ga atraktivnijim za održanje postojećih i privlačenje novih investicija.

IFC, članica Grupacije Svjetske Banke u saradnji sa Britanskom ambasadom, u okviru projekata privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou – LIFE, pruža tehničku podršku Saradničkoj mreži i realizaciji aktivnosti u okviru Programa postinvesticione podrške u Općini Novi Travnik.

Izvor: tntportal.ba