Oprezna trgovina na evropskim berzama

0

Na evropskim se berzama u četvrtak ujutro trguje oprezno jer nakon višesedmičnog rasta cijena dionica ulagači trenutno nisu skloni dodatno da rizikuju zbog daljeg brzog širenja koronavirusa u Evropi.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9:30 sati u plusu 0,1 posto, nakon što je jučer oslabio 0,1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,25 posto, na 6374 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,05 posto, na 13.294 boda, a pariški CAC 0,10 posto, na 5574 boda, prenosi Bankar.me.

Evropske i druge najveće svjetske berze posljednjih su sedmica snažno porasle, zahvaljujući napretku u razvoj vakcine protiv koronavirusa. Ulagači se nadaju da će vakcinisanje uskoro početi, što bi u dogledno vrijeme moglo dovesti do normalizacije situacije u najvećim svjetskim ekonomijama.

Podstaknut time, MSCI indeks svih svjetskih berzi kreće se na rekordnim nivoima. Od početka mjeseca skočio je 12,7 posto, što je njegov najveći mjesečni dobitak od kada postoji.

No jutros na evropskim berzama vlada oprez zbog daljeg širenja koronavirusa u Evropi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u srijedu da će se restriktivne mjere nastaviti barem do 20. decembra jer broj novozaraženih i dalje snažno raste.

Trgovanje je suzdržano i zbog toga što se u SAD zbog Dana zahvalnosti ne radi, a i u petak će se raditi skraćeno.