Sokolačka fabrika izvozi u Tursku opremljene kuće

0

Drvena kuća, prva od 26 planiranih u okviru novog proizvodnog programa firme “Hamdo grupa” sa Sokoca, opremljena je osnovnim namještajem i spremna za tržište Turske.

Menadžer ove firme Srđan Soldat navodi da je riječ o potpuno novom i jedinstvenom proizvodnom programu u BiH, prema kojem su u pogonima iste firme proizvodi i ugrađuje kuhinjski i sobni namještaj, plakari i podovi, što ovu kuću čini ekološki pogodnom i interesantnom za kupce. 

“Ovako opremljene drvene kuće veoma su dobro prihvaćene na tržištu, tako da bi mogli proizvoditi i po 20 kuća mjesečno, ali za sada ih radimo samo za izvozni program u Tursku”, rekao je Srni Soldat. 

On je naglasio da su interesovanje za izgradnju “opremljenih drvenih kuća” iskazali i kupci iz Njemačke i Austrije i da se, osim već razrađenog projekta, razmatra mogućnost višespratnih kuća izgrađenih isključivo od drveta. 

Firma “Hamdo grupa” zakupila je dio proizvodnog kruga drvoperađivačkog preduzeća “Nova Romanija” na Sokocu i početkom prošle godine počela sa radom. 

Direktor za proizvodnju u firmi “Hamdo grupa” Petko Vukojičić rekao je da je u oživljavanje proizvodnje u ovoj firmi investirao više od 1.000.000 KM u novu opremu, da su kompletirane linije za finalnu preradu drveta i montirane sušare kapaciteta 1.000 metara kubnih rezane građe u turnusu. 

On je naveo da je u firmi “Hamdo grupa” na Sokocu zaposleno 75 radnika i da će se vrlo brzo taj broj udvostručiti, kada punom parom počne sa radom pogon finalne prerade drveta. 

Vukojičić je podsjetio da je zakupac proizvodnih pogona “Nove Romanije” izmirio preuzete obaveze u iznosu od 2.000.000 KM prema radnicima i fondovima. 

Preduzeće drvoprerade “Nova Romanija” sklopila je ugovor sredinom 2017. godine o zakupu dijela proizvodnih pogona na Sokocu na rok od deset godina sa katarskim investitorom, vlasnikom firme “Hamdo grupa” u kojoj je početkom prošle godine počela primarna, a nešto kasnije i finalna prerada drveta.

Srna