Oporavak svjetske ekonomije spor, razlike sve veće

0

Svjetska ekonomija oporavlja se od posljedica pandemije, ruske invazije na Ukrajinu i krize troškova života, ali rast je spor i neujednačen, a razlike sve veće, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u jesenjim prognozama.

Međunarodni zajmodavac podigao je u najnovijem izvještaju prognozu rasta američke ekonomije, a snizio je prognoze za Kinu i eurozonu.

Procjenjuju da će američka ekonomija u ovoj godini porasti za 2,1 posto, za 0,3 postotna boda snažnije no što su bili izračunali u julu. U 2024. aktivnost bi trebala porasti za 1,5 posto, procjenjuju, podigavši dosadašnju prognozu za pola postotog boda.

Poslovna ulaganja jačaju, a potrošnja raste, objašnjavaju.

Kini prognoziraju rast aktivnosti za pet posto u ovoj i za 4,2 posto u idućoj godini, blagi snizivši dosadašnje procjene u prvom redu zbog krize u sektoru nekretnina i slabe inozemne potražnje.

MMF je snizio i procjene rasta ekonomije eurozone, na 0,7 posto u 2023., i na 1,2 posto u 2024., istaknuvši razlike u skupini velikih ekonomija.

Tako će Njemačka bilježiti pad aktivnosti u ovoj godini, za 0,5 posto, zbog podignutih kamatnih stopa i slabije potražnje iz trgovinskih partnera, dok je inozemna potražnja za francuskom robom ojačala, primjećuju u MMF-u. (Hina)