Bundesbank: Oporavak njemačke ekonomije se nastavlja

0

Njemačka ekonomija nastavila se snažno oporavljati od krize izazvane pandemijom koronavirusa tokom jula i avgusta, no neće ovoga ljeta dosegnuti pretkrizni nivo, izvijestila je u ponedjeljak njemačka centralna banka Bundesbank.

“Nakon snažnog pada sezonski prilagođenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u proljeće ove godine, i to za gotovo desetinu u usporedbi s prethodnim razdobljem, snažan uzlazni trend mogao bi uslijediti u trećem tromjesečju 2020.”, objavila je Bundesbanka u mjesečnom izvještaju za septembar.

“Ovoga ljeta neće, međutim, biti dosegnut pretkrizni nivo. To se podjednako odnosi na industriju, kao i uslužni sektor u cjelini”, dodaje se u izvještaju.

U drugom je tromjesečju BDP najveće evropske ekonomije pao za 9,7 posto u odnosu na prvo tromjesečje, što je njegov najveći kvartalni pad od početka prikupljanja tih podataka u Destatisu u 1970. godini.

Najnoviji Destatisovi podaci također su pokazali snažan oporavak aktivnosti po krivulji u obliku slova V, nakon oštrog pada, koji je u aprilu bio posebno snažan. Provizorne podatke o BDP-u za treći kvartal Destatis će objaviti 30. oktobra.

Iz Bundesbanke poručuju da su najnovije procjene za ekonomiju za cijelu godinu manje pesimistične od ranijih.

“U ostatku bi se godine oporavak mogao nastaviti, ali uz slabiju dinamiku”, procjenjuju u centralnoj banci.

No, Budesbanka je manje optimistična u pogledu bankarskog sektora.

“Mogli bi se prije svega ostvariti rizici nenaplativih zajmova, što će ovisiti o brzini cjelokupnog oporavka privrede, a zahtijevalo bi korekcije vrijednosti i otpise”, upozoravaju.

Hina