Oni su krajiški šampioni biznisa, a ovo su njihove priče

0

U okviru Međunarodnog sajma ekologije EKOBIS 2018 dodjeljene su godišnje nagrade najuspješnijim privrednicima USK u 2017. godini. Nagrade Privredne komore USK dobilo je pet kompanija, a BiznisInfo ukratko donosi njihove zanimljive priče.

Meggle – od male sirane do giganta

Lider na bh. tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda, mljekara Meggle iz Bihaća, u prošloj godini ostvarila je prihod od skoro 67 miliona KM. To je čini ubjedljivo najuspješnijom kompanijom po ostvarenom prihodu.

Meggle je prepoznatljiv brend i ne treba ga posebno predstavljati. Riječ je o firmi njemačkih vlasnika.

Meggle je osnovan u Bavarskoj, nedaleko od Minhena, još daleke 1889. Tada je Josef Anton Meggle, djed današnjeg vlasnika Tonija Megglea, osnovao malu siranu a kako se kasnije ispostavilo, s velikim potencijalom.

Od 1996. Meggle ulazi na BIH tržište putem distributera, dok se dvije godine nakon osniva i Meggle BiH koje koristi uslužne djelatnosti lokalne mljekare Sapit Posušje.

Liderska pozicija se kristalizira nakon pokretanja vlastite mljekare u Bihaću 2002. godine.

Dino Kišmić – do uspjeha preko Afganistana

Najuspješniji mladi poduzetnik je Dino Kišmić, vlasnik IDK studija, sa 19 zaposlenih mladih ljudi, više od 70 klijenata, preko 200 projekata iz 9 zemalja Evrope i svijeta.

Kako su ranije mediji pisali, njegova priča je počela u srednjoj školi, kada se odlučio za posao koji mu je kasnije donio mnoge beneficije, a jedna od njih je i ta da je nekoliko godina radio u američkoj firmi Fluor sa sjedištem u Afganistanu.

Nakon četiri godine provedene u Afganistanu odlučio je da se vrati. Iako mu nije bio cilj ostati za stalno u Bosni i Hercegovini, jer je mislio da je dosta lakše raditi ovaj posao vani, Kišmić je igrom slučaja pokrenuo vlastitu firmu koja danas zapošljava uglavnom mlade ljude kojima je ovo prvi posao.

Bave se programiranjem, a imaju klijente širom svijeta.

Pirnar – krenuli s osam radnika

Najuspješnija kompanija po ostvarenoj dobiti je firma Pirnar. Firma je uložila više od 20 miliona u proizvodni objekat i otvorila na stotine novih radnih mjesta. Firma je svojevremeno krenula iz Bosanskog Petrovca sa samo osam radnika.

Proizvode aluminijska vrata a izvozno su orjentirani. Kupci su im na tržištima Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

Firma je društveno odgovorna i želi zaustaviti odlazak ljudi iz BiH. Stoga su, kako se ranije pisalo, napravili zgradu u Bosanskom Petrovcu sa 24 stana za svoje radnike.

BD Carefusion BH 335 – rapidan rast

Najuspješnijom kompanijom po broju zaposlenih je proglašena firma BD Carefusion BH 335 d.o.o. Cazin. Ovo je brzorastuća kompanija što je pokazala rastom broja zaposlenih, ali i povećanjem obima proizvodnje, pa tako i izvoza u proteklom periodu.

Firma je 100 posto izvozno orjentirana, sa više od 20 godina iskustva u medicinskoj industriji.

Kao svjetski lider u medicinsko-tehnološkoj industriji kompanija je u kontinuiranoj potrazi za mladim talentiranim inženjerima i veliku pažnju posvećuje najboljim talentima u regiji.

Larisa Duraković, voditeljica odjela ljudskih resursa, kazala je u nedavnom intervjuu da u narednom periodu nastavljaju s rastom ubrzanim koracima.

Kako je tada kazala, prošle godine im se pridružilo više od 180 novih zaposlenika, a ove godine se rast nastavio.

Mirzeta Isić – uspješna poduzetnica

Najuspješnijom ženom poduzetnicom proglašena je Mirzeta Isić, vlasnica komanije MISS NET. Njena kompanija ovih dana slavi 15 godina poslovanja.

MISS.NET je jedan od vodećih kablovskih i internet operatera u Unsko-sanskom kantonu. Kompanija je osnovana 2004. a smještena je u Bihaću.

Autor: BiznisInfo