OMV očekuje usporavanje globalne potražnje za naftom

0

Globalna potražnja za naftom ove će godine rasti najslabije u proteklih više godina zbog slabljenja svjetske ekonomije, izjavio je u ponedjeljak izvršni direktor austrijskog OMV-a, predviđajući da će usporeno tržište energije potaknuti spajanja i akvizicije u naftnoj industriji.

“Pojavljuju se naznake na našim potrošačkim tržištima da bi se naša industrija trebala pripremiti za sporiji rast BDP-a. To će se pretočiti u teže dane (za industriju)”, rekao je Rainer Seele na marginama Svjetskog energetskog kongresa u Abu Dabiju.

Proteklih sedmica cijena barela nafte na londonskom tržištu se kretala oko 60 dolara, kliznuvši s najvišeg ovogodišnjeg nivoa od 75 dolara zbog sporijeg ekonomskog rasta koji je potisnuo u drugi plan smanjenu opskrbu zbog sankcija Iranu i Venezueli.

Čelnik austrijske naftne i plinske kompanije očekuje da će rast globalne potražnje za naftom ove godine pasti ispod milion barela dnevno, prvi put u mnogo godina.

“Taj će se trend nastaviti i u 2020. godini”, smatra Seele.

Niže cijene pomoći će uravnotežiti tržište jer će potaknuti proizvođače s višim troškovima, uključujući one u SAD-u koji naftu proizvode iz škriljaca, da prilagode svoje planove proizvodnje.

“Neki već procjenjuju da bi se američka proizvodnja nafte uskoro mogla prepoloviti”, kaže Seele.

U međuvremenu će se smanjiti i vrijednost imovine za proizvodnju nafte, dodaje on.

“Možda se industrija treba pripremiti za konsolidaciju. Uz razumnije cijene imovine tržište M&A (spajanja i akvizicija) moglo bi se vratiti zdravijim temeljima”, napominje Seele, dodajući da je OMV odlučio napraviti pauzu na tom području. (Hina)