Oklopna vozila za MUP TK stigla u Ploče, uskoro su u BiH

0

Oklopna vozila koja nabavlja Tuzlanski kanton za potrebe policije MUP-a TK stigla su u Ploče, potvrdio je za NAP premijer TK Irfan Halilagić.

Uskoro će biti prebačena i u Bosnu i Hercegovinu i to čim Hrvatska izda dozvolu za transport do granice.

Podsjećamo ovaj kanton najavio je ranije nabavku četiri oklopna transportera Senator kanadske kompanije Roshel. Radi se o vozilima Roshel Senator iza koje stoji kanadska kompanija za proizvodnju oklopnih transportera.

Roshel je relativno mlada kanadska kompanija osnovana 2016. godine, ali se već dokazala u proizvodnji oklopnih vozila te njene proizvode koristi NASA te policijske agencije u Kanadi i SAD.

Pod povećalom su se vozila našla nakon što ih je Kanada u sklopu svojih donacija isporučila za Ukrajinu. U maju prošle godine je isporučeno osam ovih vozila u varijanti APC, a polovinom januara najavljeno je da će u sklopu novog paketa pomoći za Ukrajinu biti isporučeno čak 200 ovakvih vozila. Cijena paketa je procijenjena na preko 90 miliona dolara.

Zanimljivo je da su primjerci koji su već isporučeni svoju upotrebu našli svoju svrhu kod jedinice Kraken koja je dio ukrajinskih spetsnaz jedinica i koja je jedna od najhvaljenijih dijelova ukrajinskih oružanih snaga.

Senator prema specifikaciji imaju balističku zaštitu do kalibra 7.62 mm. Vozilo je testirao Nacionalno istraživačko vijeće Kanade, , kako bi se potvrdio njegov statički prag prevrtanja i karakteristike odziva na prevrtanje. Vozilo je pokazalo najbolje performanse bočnog nagiba u klasi konstantno dostižući oznaku od 39 stepeni na obje strane. Na vozilo je moguće montirati mitraljeze kalibra 7.62 mm ili 12.7 mm.

Kompanija se hvali kako Senator APC ima visoku mogućnost manevrisanja, sa malim radijusom okreta što ga čini izvrsno pogodnim za urbana područja. Čitavo vozilo je klimatizirano, što posadi omogućava ugodno djelovanje u svim klimatskim okolnostima.