OECD: Podignuta projekcija privrednog rasta za cijeli svijet

0

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je podigla svoju projekciju privrednog rasta za cijeli svijet na 3,9 odsto 2018. i 2019. godine.

U svojoj prelaznoj ekonomskoj procjeni OECD je ipak upozorila na “opasnost” od protekcionizma poslije objave američkog predsjednika Donalda Trampa da uvodi takse na uvoz čelika i aluminijuma u SAD.

Svjetski rast bi prema novoj procjeni trebalo da bude viši za 0,2 procentna poena 2018. i za 0,3 procentna poena za 2019. godine u odnosu na prognozu objavljenu u novembru prošle godine.

“Mislimo da svjetska privreda konačno izlazi iz ekonomske krize”, rekao je vršilac družnosti glavnog ekonomiste OECD-a Alvaro Pereira.

On je rekao da je “rast stabilan ili se poboljšava u većini zemalja G20 i da se ekspanzija nastavlja”.

Foto: Ilustracija

“Važno je izbjeći eskalaciju trgovinskih tenzija”, ocjenio je Pereira u saopštenju i pozvao vlade da se “oslanjaju na kolektivna rješenja” za regulisanje preterane proizvodnje čelika, navodeći tako jedan ad hoc forum OECD-a, piše Beta.

Ta organizacija je posebno optimistična prema privrednom rastu SAD i Francuske.

Fiskalna reforma u Americi jedan je od “ključnih faktora iza revizije rasta na više” na svjetskom nivou, zajedno sa predviđenim povećanjem njemačkih javnih investicija.

U SAD-u fiskalne mjere mogu da doprinesu između 0,5 i 0,75 dodatnih procentnih poena rastu BDP-a te zemlje u 2018. i 2019. godini, navodi OECD.

U Francuskoj nedavne reforme dozvoljavaju “solidan” rast, ocijenila je OECD, koja prognozira rast BDP-a od 1,8 odsto 2018 i od 1,7 odsto 2019. godine.

Organizacija je međutim izrazila zabrinutost popuštanja sa strukturnim reformama u velikim ekonomijama.

Beta