Održana prva sjednica novog Vijeća ministara

0

Novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održao je danas prvu sjednicu na kojoj je donesena odluka o zaključivanju ugovora za finansiranje izgradnje Koridora 5C u vrijednosti od 140 miliona eura.

Riječ je o sporazumu koji BiH potpisuje sa Evropskom investicionom bankom, a namijenjen je izgradnji dionica Paprikuše – Nemila i Tarčin – Ivan.

Odluka se upućuje dalje u proceduru Predsjedništvu BiH, a ovaj sporazum sa EIB-om potpisat će Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora.

– Donijeli smo i odluku o privremenom finansiranju institucija za prva tri mjeseca ove godine u iznosu od 241 milion i 500 hiljada, do trenutka dok ne usvojimo budžet za 2020. godinu – rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Na današnjoj sjednici donesena je i odluka o odobravanju sredstava za izgradnju graničnog prijelaza Bratunac – Ljubovija u iznosu od 14,5 miliona KM.

Time su stvorene pretpostavke da UIO zaključi ugovor o izgradnji ovog prijelaza na osnovu tendera koji su provedeni, a kada je u pitanju granični prijelaz Svilaj, donesena je odluka da se zadužuje UIOBiH da u okviru odobrenih sredstava započne radove na izgradnji GP Svilaj – Donji Svilaj.

To su sredstva koja su ranije osigurana iz budžeta i dio grant sredstava koje je osigurala EU i EIB i obaveza je da se u narednom periodu osigura dodatnih 7 miliona KM, koliko je potrebno da bi se završio GP Svilaj – Donji Svilaj.