Održan prvi AHK Automotive Summit: Prilika za učenje i umrežavanje

0

AHK Automotive Summit je organiziran pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ambasade Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, i Vlade SR Njemačke u okviru Green Recovery komponente projekta Covid-19 Investment Response, koji provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ)

U cilju jačanja veza između njemačkih i bosanskohercegovačkih firmi, kao i promocije uspjeha i rada Automotiv industrije u regionu Zapadnog Balkana, u Sarajevu je danas održan AHK-Automotive Summit.

Konferencija koju je organizovalo Predstavništva njemačke privrede u BiH okupila je lidere i stručnjake iz Automotiv industrije iz cijelog regiona sa jedinstvenim ciljem da zajedno oblikuju put ka budućnosti a bila je prilika ne samo za sticanje znanja već i za izgradnju ključnih poslovnih odnosa.

Učesnici su tako imali priliku umrežavati se s liderima industrije, donosiocima odluka i stručnjacima iz oblasti, stvarajući osnovu za buduća strateška partnerstva. Ovaj događaj otvorio je vrata za poslovne mogućnosti koje će oblikovati nove horizonte u Automotiv industriji.

– Ovo je prvi Automotiv samit koji mi organizujemo a vjerujem i da je prvi ove veličine uopšte. Vrlo smo ponosni što je ovaj samit postao regionalni događaj. Mi smo krenuli sa idejom da to bude događaj posvećen Automotiv industriji u BiH, međutim imajući u vidu da je Bosna i Hercegovina malo tržište a da je Njemačka, kao naše ključno i najveće izvozno tržište veoma prisutna i u regionu, i događaj je prerastao u regionalni. Tako danas ovdje imamo velike kompanije iz Srbije i Hrvatske i drago nam je što na ovaj način žele demonstrirati saradnju. Odaziv učesnika je veliki, sva mjesta su popunjena i to sve zajedno govori da je ovaj događaj došao u pravi čas. Ovo je prilika da svi zajedno prodiskutujemo izazove u Automotiv industriji ali i da se firme sastanju i na direktnim sastancima stvore konkretne poslovne prilike – kazala je Azra Ramić, Zamjenica direktorice Predstavništva njemačke privrede u BiH.

Ramić je podsjetila da Automotiv industrija ima dugu tradiciju u Bosni i Hercegovini koja je i danas živa te da su bh. firme dokazale da mogu održavati nivo kvalitete proizvoda, da mogu ispoštovati rokove isporuke te da imaju marljive i vrijedne radnike koji uživaju dobar imidž kod njemačkih kupaca.

Osim toga, adut BiH je i povoljan geografski položaj koji omogućava kratke rokove dostave te  kulturološka blizina ka njemačkim kupcima i sistemu vijednosti koji je jednak sistemu vrijednosti EU i očekivanjima kupaca.

Stefanie Ziska, direktorica Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini

Samit su otvorili Stefanie Ziska, direktorica Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini i  Dr. Thomas Fitschen, Ambasador SR Njemačke u Bosni i Hercegovini koji je kazao kako je Automotiv sektor u Bosni i Hercegovini tradicionalno snažan i važna poveznica između privreda BiH i Njemačke. On je podsjetio da veliki broj ljudi iz Bosne i Hercegovine radi upravo u Njemačkoj te da njemačke kompanije uveliko koriste usluge dobavljača iz BiH.

– Krize koje su zahvatile svijet proteklih godina dovele su do promjena strateških orijentacija te sada mnoge kompanije prebacuju svoju proizvodnju iz Azije u Evropu. Ovaj trend “nearshoringa” nudi za BiH dobre prilike a Nijemcima omogućava da u BiH nađu kvalitetne dobavljače – kazao je Fitschen.

Prisutnima su se obratili i Dr. Malte Hauschild, Voditelj odjela za proširenje EU, Jugoistočnu Evropu i Tursku, Savezno ministarstvo za privredu i zaštitu klime (BMWK) i Daniel Bagwitz, Direktor za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, GIZ.

Ključni govornici samita bili su Milan Grujić, Generalni direktor ZF Srbija, najveće njemačke proizvodne investicije na Balkanu, Nurdin Pitarević, COO Rimac Technology koji je govorio o saradnji s Bugattijem i nastanku najbržeg električnog automobila na svijetu te Christian Carius, Direktor korporativnog razvoja i poslova s vladom, Mubea Njemačka.

Oni su ukazali na glavne izazove sa kojima se trenutno susreće Automotiv industrija a kao jedan od glavnih izazova istakli su pronalazak kvalifikovane radne snage ali i prilagođavanje regulativnih okvira i politika trenutnim trendovima u industriji.

– Najveći izazov trenutno jeste prilagoditi se novim modelima poslovanja. Tu prije svega mislim na održivost ali i prilagođavanje neizvjesnostima na tržištu, jer što je tržište neizvjesnije i ranjivije investiranje je teže i rizičnije – kazao je Carius.

“Budućnost proizvodnje u Bosni i Hercegovini“

U okviru samita održan je i panel “Budućnost proizvodnje u Bosni i Hercegovini” u kojem su učestvovali predstavnici kompanija  MANN+HUMMEL BA, Veritas Automotive Sarajevo, PASS Bijeljina, Volkswagen Sarajevo i TMD Automotive Gradačac.

Na panelu je bilo riječi o tome kako pronaći kvalifikovanu radnu snagu, kako se prilagoditi promjenama u lancu snabdjevanja, kako uspostaviti partnerstva  sa globalnim proizvođačima te koje su to najveće prepreke ali i prilike kada je u pitanju Automotiv industrija u BiH i regiji.

– Autoindustrija je vrlo zahtjevna industrija a sve njene posebnosti prisutne su i u Tešnju koji se ni po čemu ne razlikuje od drugih 80 lokacija koje grupacija ima širom svijeta. U Tešnju, naša najveća komparativna prednost su naši ljudi. Imamo vrlo mlade i vrlo talentirane ljude. Inače u BiH imamo jako dobru radnu snagu, samo je potrebno ljudima dati odgovarajuće prilike. I to je razlog zšto bi se mnoge kompanije trebale odlučiti da investiraju u BiH – kazao je Mahmut Galijašević, potpredsjednik i CEO MAN+HUMMEL BA Tešanj.

Malik Ramić, generalni direktor Veritas Automotive Sarajevo kazao je kako se situacija u autoindustriji mijenja te kako je sada mnogo teže planirati proizvodnju nego što je to ranije bilo.

– Nas su još prije nekoliko godina pogodile promjene zakona o lancima snabdjevanja u Njemačkoj i mi smo se morali tome prilagoditi. No jedan je imperativ ostao isti: kupcu moramo dati ono što hoće, kad hoće i u skladu s kvalitetom koji hoće – kazao je Ramić.

Inače, Savezna Republika Njemačka je jedan od ključnih trgovinskih partnera za Bosnu i Hercegovinu a sa obimom spoljnotrgovinske razmjene koja iznosi preko 4 milijarde KM, ova saradnja uveliko doprinosi ekonomskom razvoju države. Odnos sa Njemačkom u oblasti Automotiv industrije krasi dugogodišnja tradicija i odnos povjerenja.

AHK Automotive Summit je organiziran pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ambasade Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, i Vlade SR Njemačke u okviru Green Recovery komponente projekta Covid-19 Investment Response, koji provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), te predstavlja ključni događaj koji spaja najvažnije aktere iz Automotiv industrije radi unapređenja poslovnih prilika i regionalne saradnje.