Odobren koncept finansiranja projekta Južne interkonekcije

0

Glavni ured EBRD-a u Londonu je odobrio koncept finansiranja za projekat Južne interkonekcije BiH i Republike Hrvatske, koji podrazumijeva izgradnju gasovoda Zagvozd–Posušje–Novi Travnik/Travnik, sa odvojkom za Mostar.

Saradnja BH-Gasa i EBRD-a traje od 2010. godine odobrenjem kreditnog aranžmana za gasovod Zenica – Travnik, te je na bazi dosadašnje dobre saradnje započela saradnja i po pitanju finansiranja ovog projekta, uključujući i ishodovanje grant sredstava u saradnji sa EBRD-om i USAID-om, saopćeno je iz BH-Gasa.  

Ovo odobrenje je uslijedilo nakon izrade Sveobuhvatne analize troškova i koristi (CBA), koja je potvrdila punu opravdanost projekta, te dubinskog pregleda poslovanja kompanije BH-Gas. 

Za izradu Sveobuhvatne analize troškova i koristi BH-Gas je dobio grant sredstva u iznosu 141.000 EUR od Evropske unije kroz program CONNECTA, a u međuvremenu su pripremljena dodatna grant sredstva u iznosu od 500.000 USD za izradu Studije utjecaja na okoliš i cca 1.000.000 EUR za izradu Idejnog projekta od strane USAID-a i EU kroz program CONNECTA.

Na osnovu naprijed navedenog, BH-Gas je obezbijedio grant sredstva sve do izrade glavnog projekta.

Ono što posebno raduje je u ovom projektu je uključivanje međunarodnih finansijskih i drugih institucija u realizaciju projekta, obzirom da je evidentno prepoznat značaj koji ovaj projekat podrazumijeva, a to je sigurnost snabdjevanja i diversifikacije izvora i pravaca snabdjevanja prirodnim gasom Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju BH-Gasa.

BH-Gas se ovom prilikom posebno zahvaljuje na podršci koju Vlada Federacije BiH pruža projektu, prevashodno kroz Zaključak kojim je projekat proglašen od strateškog interesa za Federaciju BiH, a sve u cilju da potrošači u našoj zemlji ne budu taoci jednog pravca snadbjevanja prirodnim gasom.

BH-Gas sada očekuje izrada studije utjecaja na okoliš i idejnog projekta koji će poslužiti za ishodovanje okolinske dozvole i urbanističke saglasnosti, a za to vrijeme mogu se započeti pregovori sa EBRD-om o uslovima i odredbama kreditnog aranžmana.

Kako se navodi u saopćenju, planirano je da ove aktivnosti budu završene do početka 2020. godine.

Osnovne informacije o projektu

Projekat: Južna interkonekcija BiH i Hrvatske

Promotori projekta: BH-Gas i Plinacro

Ukupna vrijednost investicije: BiH 100 miliona EUR, Hrv 13,5 milona EUR sa IAPom / 48 miliona EUR bez IAPa

Dužina gasovoda: BiH 162 km (114 km glavne trase i odvojak za Mostar 48km), Hrvatska 75 km (dio IAPa 52 km i dio do granice sa BiH 23 km)