Odobren izvoz sadnog materijala u Rusiju, firma iz Šamca ugovorila posao od milion eura

0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac potvrdio je da je Ruska Federacija odobrila nastavak izvoza sadnog materijala iz BiH.

– Naši intenzivni pregovori sa ruskom stranom rezultirali su pozitivnim vijestima za domaće poljoprivrednike. Kompanija Poljoagro iz Šamca dobila je “zeleno svjetlo” za nastavak izvoza sadnica voća na rusko tržište, nakon što su inspektori Ruske agencije za fitosanitarni nadzor utvrdili da je ova kompanija ispunila sve uslove za nastavak izvoza – naveo je Košarac.

Pozitivne vijesti donose Vam BiznisInfo i Addiko Bank

On je dodao da je proizvođaču sadnog materijala “Poljoagro” iz Šamca u ovoj godini odobren izvoz 500.000 sadnica jabuke i 300.000 sadnica breskve na rusko tržište, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

– Vrijednost ugovorenog posla veća je od milion eura, a posebno me je ohrabrila činjenica da je ova kompanija u 2021. godini obezbijedila veću količinu sadnica namijenjenih ruskom tržištu u odnosu na prošlu godinu – naglasio je Košarac.

Prilika za poljoprivredne proizvođače

On je pozvao sve proizvođače sadnog materijala u BiH da se putem Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH obrate zahtjevom za izvoz svojih proizvoda na tržište Ruske Federacije.

– Cijeneći domaće potencijale i perspektivu za proizvodnju sadnog materijala, važno nam je da unaprijedimo posao i jačamo spoljnotrgovinsku razmjenu sa Ruskom Federacijom. Otvaranjem novih tržišta štitimo domaću proizvodnju i dajemo šansu našim poljoprivrednicima za nastavak i razvoj poslovanja – poručio je Košarac.

D.H.