Odlazak direktora koji je spasio Chrysler

0

Fiat Chrysler (FCA) objavio je danas iznenadnu ostavku svog dugogodišnjeg direktora Sergia Marchionnea, koji odstupa s dužnosti zbog komplikacija nakon operacije. Zamjenit će ga bivši šef brendova Ram i Jeep Mike Manley.

Kompanija je saopštila da su neočekivane komplikacije nastale dok se Marchionne oporavljao od operacije i da mu se stanje posljednjih sati pogoršalo.

Kao posljedica toga, Marchionne se neće moći vratiti na posao – navodi se u saopštenju.

Američki mediji pišu da je Marchionne legenda automobilske industrije i da mu se pripisuje najvažnija uloga u spašavanju Chryslera nakon finansijske krize koja je pogodila automobilski sektor u SAD.

Mnogo radio i nije nosio odjela

Poznat je po tome što je dugo ostajao na poslu i skoro nikada nije nosio odjela, već crni džemper koji je postao njegov zaštitni znak.

Marchionne, 66, također napušta funkcije predsjedavajućeg i izvršnog direktora Ferrarija, koji je odvojen od FCA prije nekoliko godina. Proizvođač luksuznih automobila saopštio je da će Louis Camilleri biti novi direktor, a John Elkann novi predsjedavajući.

Marchionne je bio direktor Fiata kada je ta kompanija kupila Chrysler 2009. On je ponovo izgradio američku kompaniju koja je bila u bankrotu, oslobodio je dugova i od nje napravio profitabilnog globalnog igrača. Chrysler je u potpunosti pripojen Fiatu četiri godine kasnije.

Prošle godine kompanija je prodala 2 miliona automobila u SAD, dvostruko više nego 2009. Lani je na globalnom nivou firma prodala 4,7 miliona automobila.

Fiat Chrysler je treći u SAD po prodaji automobila i osmi na globalnom novou.