Od Zraka novac traže država, firme, radnici, čak i Nedžad Koldžo

0

Nekada uspješna kompanija Zrak Sarajevo je u stečaju, a objavljena je nova lista potraživanja povjerilaca, izvještava BiznisInfo.ba.

Veliki broj fizičkih i pravnih lica prijavili su potraživanja od ovog stečajnog dužnika u ukupnom iznosu koji se mjeri desetinama miliona maraka.

Stoga se postavlja pitanja kako će se sva ova potraživanja namiriti i da li će od firme išta ostati.

Najveći broj pojedinačnih potraživanja odnosi se zahtjeve radnika koje se odnose na isplate plata, toplih obroka i naknada za prevoz. Tu se uglavnom radi o iznosima od po nekoliko hiljada, ili u nekim slučajevima nekoliko desetina hiljada maraka.

No, pojedinačno gledano, najveće je potraživanje Porezne uprave FBiH, Kantonalni porezni ured, koja traži čak 27,5 miliona KM.

Osim toga, tu su tužbe drugih preduzeća. Tako Igman iz Konjica traži oko 1,1 milion KM, a Pretis Vogošća oko 550 hiljada KM. Unis Ginex traži 81 hiljadu KM.

Uprava za indirektno oporezivanje traži oko milion KM, a Elektrodistribucija Sarajevo oko 400 hiljada. Razvojna banka FBiH potražuje oko 215 hiljada.

Čak i Vlada Federacije BiH traži oko 444 hiljada KM od Zraka i to po osnovu dodijeljenog granta.

Kada je riječ o radnicima, zanimljivo je da čak i bivši direktor firme Nedžad Koldžo potražuje svoja primanja, i to u iznosu od 37 hiljada KM.