U objekat Titove političke škole Kinezi ulažu 27 miliona eura

0

Kinezi su u junu ove godine za 1,9 miliona eura kupili Hotel Zagorje, bivšu Političku školu Josip Broz Tito u Kumrovcu, od kojeg žele napraviti hotel sa četiri zvjezdice i kongresni centar

Kineska kompanija Zhongya Real Estate planira 2020. godine započeti građevinske radove na turističkom projektu u Hrvatskoj vrijednom 200 miliona kuna (oko 27 miliona eura), izjavila je osnivač kompanije Jiang Yu.

„Planiramo izgraditi hotel koji ćemo transformirati u kongresni centar i kombinovati sa objektima zdravstvenog turizma”, kazalo je Yu hrvatskom magazinu Lider.

Uskoro početak radova

Ona je rekla da bi građevinski radovi na planiranom hotelu sa četiri zvjezdice mogli početi sljedeće godine nakon što studija o izvodljivosti projekta bude završena do kraja ove godine.

Podsjetimo da je hrvatska Vlada u junu ove godine odobrila prodaju hotela Zagorje Kumrovcu kineskom investitoru za 1,9 miliona eura.

Radi se o zgradi na četiri etaže površine gotovo 6.000 kvadratnih metara i 20.000 kvadratnih metara dvorišta koja je služila kao politička škola Saveza komunista Jugoslavije. Objekat koji je dovršen 1981. godine, i koji je imao smještajne kapacitete, nastavne prostore, restoran, bazen i wellness, bio je namijenjen obrazovanju perspektivnih partijskih kadrova. Zgrada je dugo godina izvan upotrebe i nije održavana.

Biće mjesta i za Tita

Lokalne vlasti u Kumrovcu ranije su saopćile da će ova investicija dinamizirati razvoj ovog dijela Hrvatskog zagorja a u ponudi će, najavio je kineski investitor, biti mjesta i za najpoznatiju osobu rođenu u Kumrovcu – Josipa Broza Tita, koji je lično podržao osnivanje političke škole kao centralne obrazovne institucije za kadrove Saveza komunista Jugoslavije.