Od iduće godine u Zagrebu moguće dostave dronom

0

Online trgovački centar iMall prvi je veći trgovac u Hrvatskoj koji je testirao dostavu dronom.

Probnu dostavu napravili su sa skladišta kućanskih uređaja Bosch na dva kilometra udaljenu adresu svog matičnog skladišta u Zagrebu. Dron je prenio paket težine jednog kilograma.

Damir Jelavić, direktor iMalla kaže da ovaj oblik dostave neće uvesti ove godine, ali ga planiraju uvesti skoro, piše poslovni.hr koji  navodi da će to biti iduće godine..

“Sad znam da ćemo u dogledno vrijeme moći u Zagrebu ponuditi dostave manjih paketa u roku od 30 minuta od kupnje preko interneta, i to za možda čak istu cijenu dostave koja je sad aktualna”, kaže Jelavić.

Pojašnjava da na cijenu dostave trenutno utiče niz faktora od manipulativnih troškova, troškova prolaznog skladišta itd. Navodi da dostava dronom otklanja potrebu za tim uslugama, jer se provodi direktno iz skladišta prema kupcu.

Dodaje da to skraćuje i vrijeme dostave, koja se danas provodi dan nakon kupovine. Prema podacima Eurostata, u Hrvatskoj preko interneta kupuje više od 40 posto građana.

Sam iMall jako dobro raste zahvaljujući online prodaji. U 2015. godini imao je prihod 2,5 miliona kuna. Godinu kasnije 3,82 milijuna kuna, a samo u prvoj polovini 2017. premašili su prihod iz cijele 2015. Jelavić ističe da zato traže inovacije kojima će kupcima ponuditi još kvalitetniju uslugu.

“Ovaj tip dostave godinama testira Amazon u suradnji s UPS-om. I mi smo dostavu napravili u suradnji s dostavnom službom te je možemo ponuditi na tržištu, mora se prilagoditi skladište, nabaviti adekvatan softver, a dostavljač treba imati potrebne dozvole”, zaključuje Jelavić.