Od devastirane farme do milionske investicije

0

Jaja iz beskaveznog sistema držanja kokošaka naći će se na domaćem tržištu već idući mjesec, nakon što prvih 30.000 koka useli u novi objekat kompanije “Agreks” iz Donjeg Žabara, na sjeveroistoku BiH.

Rekao je to za “Glas Srpske” direktor “Agreksa” Predrag Miličić, podsjetivši da je ta kompanija još prije dvije godine kupila devastiranu farmu u Šamcu i započela podizanje novog kompleksa koji će se sastojati od pet potpuno repariranih, proširenih objekata koji su prilagođeni novom načinu uzgoja koka za proizvodnju konzumnih jaja u beskaveznom, slobodnom načinu držanja.

– Kod takvog načina uzgoja koka ima prostor gdje boravi, gnijezdo gdje nosi jaja, ali i veliki slobodan prostor za kretanje unutar farme. Ovo je humaniji način držanja u odnosnu na kavez – rekao je Miličić.

Naglasio je kako je plan za početak da usele koke u jednu farmu, dok preostale četiri planiraju sukcesivno puniti.

Namjera je da do kraja iduće godine ili polovine 2024. godine svih pet objekata budu u punoj funkciji. Ukupna vrijednost investicije je oko pet miliona maraka – kazao je Miličić, dodajući da investiciju realizuju iz kredita i dijelom vlastitih sredstava.

On je istakao da je plan da novi proizvod bude prepoznatljiv na tržištu po nazivu “koka posavka” s obzirom na to da je ova kompanija smještena u Posavini.

Proširenje proizvodnje, dodao je Miličić, podrazumijeva i nekoliko novih radnih mjesta.

Miličić koji je i predsjedavajući Koordinacionog tijela za živinarstvo i peradarstvo BiH ističe da su domaći proizvođači usljed krize u veoma nezavidnom položaju i da su jaja u BiH najjeftinija.

Cijene svih ulaznih komponenti rastu svakodnevno. U Hrvatskoj su jaja skuplja sigurno za 40 odsto, a u Srbiji i do 15 odsto nego kod nas, a proizvodnja u BiH je definitivno skuplja nego tamo – rekao je Miličić.

Poručio je da će domaći proizvođači izdržati i da će biti dovoljno jaja za domaće tržište, iako se Evropa već sada susreće sa ozbiljnim nestašicama.

Firma “Agreks” jedina u BiH ima dozvolu za plasman jaja za preradu u Evropsku uniju, međutim, izvoz je za sada zaustavljen.

Zbog svih nedaća i opterećenja koja preživljavaju proizvođači konzumnih jaja, nema slobodnih količina koje bismo izvozili – kaže Miličić.