Od avgusta nastavak gradnje fabrike za preradu voća u Doboju

0

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović očekuje da bi već od avgusta mogla da bude nastavljena gradnja fabrike za preradu voća i povrća “Bosanka” u dobojskom naselju Ševarlije, što finansira firma “Benkons-Bosna” iz Azerbejdžana.

“Određenih zastoja ima, a 40 odsto fabrike je već napravljeno”, izjavio je novinarima Petrović i podsjetio da je odlukom Skupštine grada investitoru produžen rok korištenja zemljišta.

On je pojasnio da je investitor završio objekte i da se očekuje isporuka neophodnih mašina.

“Tu, vjerovatno, ima određenih problema u Savjetu ministara jer sporazumom sa Azerbejdžanom uvoz mašina treba da je oslobođen poreza, odnosno da PDV ne plaćaju prije nego što fabrika počne sa radom”, pojasnio je Petrović.

Petrović kaže da je zbog “zastoja” intervenisao kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i u Predsjedništvu BiH i da očekuje pozitivan ishod.

“Mi smo skoro imali posjetu predstavnika Ambasade Azerbejdžana i u avgustu aktivnosti na nastavku izgradnje fabrike treba da se nastave”, rekao je Petrović.

Pravni zastupnik firme “Benkons-Bosna” Suad Suljić rekao je da su na zastoj u izgradnji, između ostalog, uticali pribavljanje neophodnih dozvola, s obzirom na to da se na lokalitetu nalazila kasarna, a da su nakon što je Skupština grada izmijenila regulacioni plan, uslijedile poplave.

“Nakon što je nastavljena gradnja došlo je od poremećaja na tržištu nafte, a Azerbejdžan koji je i investitor bazira svoju ekonomiju na nafti, te je zbog toga došlo do kašnjenja u izgradnji”, naveo je Suljić.

On je potvrdio da realizaciju projekta prate i mnogi administrativni nameti, kao što je uvođenje plaćanja poreza na dobit i za proizvođače koji izvoze svoje proizvode, te pohvalio angažovanje gradonačelnika da olakša poslovanje investitoru.

Suljić je naglasio da investitor ne odustaje od projekta.

Kamen-temeljac za izgradnju Fabrike za preradu voća i povrća, proizvodnju sokova od voća i povrća te drugih proizvoda “Bosanka” u Ševarlijama položen je 26. juna 2014. godine, kada je istaknuto da je riječ o investiciji od 30 miliona eura.

Srna