Očekuje nas kolaps tržišta mlijeka?

0

Evropski odbor za mlijeko (EMB) poziva donosioce odluka u Evropskoj uniji da preduzmu mjere protiv krize kako bi spriječili kolaps tržišta mlijeka.

U državama članicama postepeno padaju cijene, a sve veći broj proizvođača je prinuđeno zaustaviti proizvodnju i zatvoriti farme. EMB je izdao hitno upozorenje da će Evropa izgubiti i ekonomski i socijalno ako se krave više ne budu držale u ruralnim područjima i farme više ne budu u mogućnosti da nastave s radom, izvještava Farmer.

– Usred smo krize. Vrijeme je za akciju! – uzbunu je podigao predsjednik EMB-a i danski mljekar, Kjartan Poulsen. Navodi da ne mogu prihvatiti da iako donosioci odluka u EU vide da je situacija nejasna, ostaju pasivni i prepuštaju odgovornost državama članicama da same, pojedinačno, donose odluke. Smatra da je vrijeme da Evropska komisija preuzme odgovornost na nivou EU i konačno rastereti tržište mlijeka pokretanjem dobrovoljnog smanjenja proizvodnje.

Predstavnici ove organizacije navode da je poljoprivreda okosnica ruralnih regiona i bez nje bi ova područja jednostavno propala. Naglašavaju da se konačno moraju postaviti temelji za održivi ekonomski i društveni razvoj kako bi očuvali biodiverzitet.

Pozivaju da kreatori politika stvore okvire za bolju raspodjelu marži u lancu snabdijevanja. To bi u stvarnosti značilo da će cijene pokrivati troškove proizvođača i istovremeno osigurati da ostanu pristupačne za potrošače, prenopsi Agroklub.