Očajni radnici Vitezita traže pomoć, najavljuju dolazak u Sarajevo

0

Nakon mirnih protesta koje su održavali ispred zgrade Uprave Poslovnog sustava Vitezit, zaposlenici ove firme jutros su se okupili na Gradskom trgu u Vitezu, odakle su se uputili do zgrade Općine.

Načelnik općine Vitez, Tomislav Bošnjak Matić, zajedno s predsjednikom Nadzornog odbora Jusufom Sivrom, primio je na razgovor predstavnike radnika, Vlatku Mlakić i Franju Kovača. Nakon gotovo jednosatnog razgovora, izašli su pred radnike i upoznali ih sa sadržajem sastanka.

Ponovno su ukazali da je prava adresa, na koju se trebaju obratiti, većinski vlasnik, Vlada Federacije BiH i resorno Ministarstvo, s kojima je, kako je rekao načelnik Bošnjak Matić, u stalnoj komunikaciji, javio je Radio Vitez.

Prije sedam dana na adresu premijera FBiH, Fadila Novalića i ministra energetike, rudarstva i industrije Nermina Džindića, Općina je uputila dopis s informacijom o stanju u Vitezitu, u kojoj se, s ciljem rješavanja problematike u poslovanju traži deblokada računa, doznaka interventnih sredstava za isplatu plaće i nabavku sirovina, dobivanje kredita Razvojne banke, te rješavanje problema poslovanja uz koordinaciju Direkcije za namjensku industriju, kao meritornog tijela za provođenje zakonitosti u cilju pozitivnog poslovanja.

„Općina će uraditi ono što je u njenoj mogućnosti i nadležnosti da maksimalno pomogne radnicima. Stalno kontaktiramo vlasnika, napisali smo brojne dopise, tražili smo da reagiraju i upoznali ih sa situacijom“.

Od radnika se očekuje da se sindikalno organiziraju, kako bi se s izabranim predstavnicima mogli nastaviti razgovori. Potvrdio je to i Jusuf Sivro, predsjednik Nadzornog odbora Vitezita.

Radnici su najavili mogućnost odlaska u Sarajevo ili Mostar, ali i spremnost za razgovore unutar Poslovnog sustava Vitezit s najodgovornijim predstavnicima kako većinskog vlasnika, tako i svog  Nadzornog odbora. Rok za održavanje tog sastanka je naredna srijeda.

Na današnjem prosvjednom okupljanju ispred zgrade Općine Vitez radnici su tražili i financijsku pomoć, pozajmicu za isplatu jedne plaće, ukazali su na svoj težak materijalno-socijalni status, a djelatnici osiguranja zaprijetili su predajom službenog naoružanja, javio je Radio Vitez.