Oboljelom od karcinoma Monsanto mora platiti odštetu od 289 miliona dolara

0

Sud u San Franciscu presudio je da kompanija Monsanto mora da plati 289 miliona dolara odštete bivšem školskom domaru oboljelom od karcinoma pošto ga nije upozorila na rizik upotrebe njenog herbicida.

Sud je zaključio da je herbicid “roundup” doprineo bolesti Dewayne Johnsona (46) i da je Monsanto trebalo da istakne upozorenje o mogućem riziku po zdravlje ljudi, navodi Associated press.

To je prva presuda po tužbi osobe oboljele od karcinoma protiv te kompanije, a suđenje je ubrzano zbog toga što je Johnsonovo zdravstveno stanje loše.

Presuda će biti oslonac za hiljade sličnih slučajeva i nebrojeno mnogo ljudi koji tvrde da su oboljeli zbog korištenja herbicida, rekao je Johnsonov advokat Brent Wisner.

“Jednoglasna odluka porote u San Franciscu rekla je Monsantu: ‘Dosta. Uradili ste nešto pogrešno i sada morate da platite. Postoji 4.000 drugih slučajeva širom SAD i hiljade su oboljele od raka jer im Monsanto nije pružio izbor”, rekao je Wisner.

Monsanto negira da postoji povezanost između dobijanja kancera i upotrebe sastojka “roundupa” glifosata, navodeći da su stotine studija utvrdile da je to to jedinjenje bezbjedno za korištenje.

Beta