Objavljeno kad kreće oporavak njemačke ekonomije

0

Nevolje u njemačkoj ekonomiji nastavit će se i u ovoj godini, upozorio je Institut za makroekonomsku politiku (IMK), prognozirajući blagi pad aktivnosti, za 0,3 posto, i skroman oporavak tek u 2025.

U idućoj godini aktivnost bi trebala porasti za skromnih 0,8 posto, procjenjuju u institutu.

IMK sa sjedištem u Dusseldorfu dio je Fondacija Hans Boeckler, koja je povezana s njemačkim sindikatima.

Rast ekonomije koče restriktivna budžetska politika i kontinuirano visoke kamatne stope te aktivnost stagnira, tumači institut, prenijela je Hina.

– Njemačka ekonomija polako izlazi iz faze slabosti. Pozitivan poticaj ekonomskom rastu pružit će u 2024. lična potrošnja, i još više u 2025., zahvaljujući nižoj inflaciji i dogovorima o podizanju plaća – navodi se u izvještaju instituta.

Ponuda i potražnja na tržištu rada trenutno su gotovo izjednačene, ocjenjuje tim stručnjaka, i tržište bi trebalo ostati relativno stabilno, uz tek blagi rast nezaposlenosti.

U ovoj godini IMK očekuje prosječnu stopu nezaposlenosti od 5,9 posto, koja bi u 2025. porasti na 6 posto. U 2023. iznosila je 5,7 posto.

Prema procjeni IMK-a, prosječna stopa inflacije trebala bi u ovoj godini iznositi 2,4 posto i spustiti se na 2 posto te se izjednačiti s nivoom koji cilja Evropska centralna banka (ECB). U 2023. iznosila je 5,9 posto.

Prognoziraju i da će ECB u aprilu početi snižavati kamatne stope zbog popuštanja inflacije i slabe privredne aktivnosti u eurozoni.