Novo poskupljenje cigareta u BiH od Nove godine

0

Od početka 2019. godine na snazi će biti nove cijene cigareta u Bosni i Hercegovini. Proizvođači i distributeri cigareta u obavezi su da do 30.11.2018. godine u Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) dostave nove maloprodajne cijene cigareta, koje će biti na snazi od Nove godine, piše Faktor.ba.

Nove cijene cigareta utvrđene su u skladu sa Odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2019. godinu, koju je donio Upravni odbor UIO.

Prema toj Odluci, na cigarete će se plaćati proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i specifična akciza u iznosu od 82,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,65 KM za pakovanje od 20 komada.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete, koja je obračunata po navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,86 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada, piše Faktor.

Akciza na duhan za pušenje u 2019. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne akcize na cigarete u 2018. godini, i ona iznosi 114,40 KM po kilogramu.

Kolike će biti nove cijene cigareta u BiH od januara iduće godine, znat će se tačno nakon 30. novembra, kada u UIO budu dostavljene kalkulacije novih maloprodajnih cijena cigareta.

Za 15-tak dana bit će poznato i hoće li proizvođači i veliki distributeri cigareta ukupno novo poresko opterećenje prevaliti na krajnjeg potrošača, ili će novu kalkulaciju maloprodajne cijene zatvoriti na neki drugi način.

Ukoliko bi se ukupno novo poresko opterećenje prebacilo na krajnjeg potrošača, to bi značilo da će cigarete poskupjeti za 0,35 KM po pakovanju.

Međutim, prema iskustvu iz prethodnih godina, proizvođači i veliki distributeri cigareta su u dva ili čak tri navrata u toku godine postepeno dizali cijene.

Ono što je obaveza od početka 2019. godine je plaćanje minimalne akcize u iznosu od 2,86 KM po paklici za najjeftiniju cjenovnu kategoriju cigareta. Za cigarete koje budu skuplje bit će obračunata i plaćena i veća akciza, iz razloga što se plaćaju dvije akcize po paklici.

Ukoliko se pogleda kalkulacija maloprodajnih cijena cigareta koje u BiH u ovoj godini iznose 5,30 KM po paklici, obaveze koje se plaćaju državi iznose 4,50 KM (proporcionalna akciza 2,33 KM, specifična akciza 1,50 KM i PDV 0,77 KM).

Iz Uprave za indirektno oporezivanje navode da Odluka utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete i duhan u Evropskoj uniji. Podsjećamo, cijeli proces je započeo u 2009. godini početkom primjene Zakona o akcizama u BiH.

– Minimalna akciza po paklici cigareta u EU iznosi 1,80 eura (oko 3,60 KM), a kako će u 2019. godini minimalna akciza u BiH iznositi 2,86 KM po paklici, za BiH predstoji i u narednom periodu dalje povećanje akciza – kažu u UIO.

U slučaju da se želi zaustaviti proces usklađivanja oporezivanja akcizom cigareta i duhana u BiH sa legislativom EU, mora doći do usvajanja Izmjena i dopuna Zakona o akcizama, kako bi se izmijenio član Zakona koji nalaže Upravnom odboru da svake godine donosi odluku o povećanju akciza do dostizanja minimalne akcize na cigarete i duhan u EU.

Ranije je Upravni odbor UIO oformio radnu grupu koja je izvršila sve procjene i analize oko višegodišnjeg povećanja akciza, te donijela prijedlog da se izvrši moratorij za dalje povećanje akciza u naredne tri godine.