Novi vlasnici Mlinara dobro su poznati u BiH

0

Velika hrvatska i regionalna pekarska kompanija, koja ima lanac trgovina i u BiH – Mlinar, prelazi u vlasništvo fonda Mid Europa sa sjedištem u Londonu, kako smo ranije danas objavili.

Mlinar je dobro poznata kompanija u regionu, a zanimljivo je da je i Mid Europa odranije snažno prisutna u BiH i svim drugim zemljama bivše Jugoslavije, piše BiznisInfo.

Kada je riječ o BiH, Mid Europa je vlasnik kompanije Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice, koja je lider u proizvodnji i prodaji mlijeka i miliječnih proizvoda u BiH, ispred Megglea i drugih konkurenata.

Konkreno, vlasnik Milijekoprodukta je srbijanski Imlek, vlasnik Imleka je firma Moji brendovi, a vlasnik Mojih brendova je Mid Europa. Brendovi Mlijekoprodukta su Vitalija, Imlek, Moja kravica i Balans+.

Osim toga, u vlasništvu Mid Europe je i jedna od najpoznatijih robni marki na prostoru biviše Jugoslavije, keks Bambi.

U februaru ove godine saopšteno je da je “Coca-Cola” započela proces preuzimanja “Bambija”, što je akvizicija vrijedna 260 miliona eura. Tada je rečeno da se očekuje da proces prodaje bude okončan u drugom kvartalu ove godine.

U Srbiji je Mid Europa vlasnik i brend flaširane vode Knjaz Miloš, za koji je također Coca-Cola iskazala interes.

Osim toga, zanimljivo je da je Mid Europa nekada bila vlasnik kompanija SBB/Telemach, koje je 2013. prodala američkom KKR-u. Ove kompanije sada su vodeći kablovski operateri u regionu.

Može se zaključiti da je Mlinar dobio partnera sa velikim investicijskim potencijalom i ogromnim iskustvom u zemljama istočne Evrope.

Autor: BiznisInfo