Novi turistički prostor: Otvoren Info centar u Starom Gradu

0

Nakon nedavnog sastanka i brze reakcije načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića i predsjednika Turističke zajednice Kantona Sarajevo Harisa Fazlagića, Info centar ponovno je otvoren u srcu Starog Grada.

Odluka o dodjeli poslovnog prostora u Starom Gradu usvojena je putem skraćenog postupka na Općinskom vijeću Stari Grad, što je omogućilo povratak Info ureda Turističke zajednice Kantona Sarajevo u vitalnu ulicu Sarače.

Kako je naglasio načelnik Čengić zajednički cilj je bio ponovno uspostavljanje Info centra u samom centru Starog Grada, u ulici Sarače. Kao turistička općina od široke važnosti, željeli su osigurati direktnu komunikaciju turista s relevantnim institucijama. Ovdje će posjetitelji dobiti sve informacije o turističkoj ponudi općine, ali i cijelog grada i kantona.

“U svega 4 dana uspjeli smo riješiti problem koji je godinama datirao u našoj lokalnoj zajednici. Sjećate li se skandala oko kioska Turističke zajednice u Starom Gradu, koji je koštao 250.000KM? Danas, Visit Sarajevo dobija novi poslovni prostor, smješten u srcu Baščaršije. Ovdje će turisti pronaći sve potrebne informacije – sve to uz značajno manji trošak za naše porezne obveznike. Posebno želim zahvaliti direktoru Turističke zajednice KS na hitnoj reakciji koja je omogućila otvaranje Turističko-informativnog centra prije novogodišnjih praznika, kada je veliki broj turista prisutan. Vjerujem da je ovo prvi u nizu projekata koje ćemo realizovati u saradnji s Turističkom zajednicom, u skladu sa Strategijom turizma FBiH i budućom Strategijom razvoja Općine”, izjavio je načelnik Čengić.

Osim otvaranja Info centra, dogovoreno je i jačanje saradnje kroz zajedničke projekte koji će obogatiti turističku ponudu Starog Grada. Statistički, ovaj dio općine je najposjećeniji u Kantonu Sarajevo, s bogatim kulturno-historijskim naslijeđem te iznimnom gastronomskom scenom, predstavlja ogroman turistički potencijal.