Novi skok cijena nafte, evo šta je razlog

0

Globalne cijene nafte popele su se u utorak iznad 92 dolara po barelu prvi put u gotovo 10 mjeseci dok se energetsko tržište priprema za poremećaje u opskrbi uzrokovane katastrofalnim poplavama u Libiji.

Najmanje 2.000 ljudi je poginulo, a 10.000 se smatra nestalima nakon smrtonosnih poplava koje su probile brane i odnijele bezbroj domova.

Sirova nafta Brent, svjetska referentna vrijednost, skočila je gotovo 2 posto na najvišu unutardnevnu vrijednost od 92,38 dolara po barelu. To je najviša cijena od 17. novembra 2022. Cijene nafte u SAD-u popele su se za 2,3 posto na 89,29 dolara po barelu, što je također najviši nivo od novembra.

Posljednje povećanje cijena nafte na berzama nastavit će podizati cijene na pumpama za potrošače i povećati inflaciju.

Analitičari su za skok cijena okrivili smrtonosne poplave u Libiji, koje će privremeno poremetiti izvoz nafte iz te zemlje OPEC-a. U avgustu je ova država proizvodila oko milion barela nafte dnevno.

– Libija ima brojne luke koje ne mogu izvoziti. To je još jedna stvar koja pridonosi rastu cijena nafte – rekao je Matt Smith, vodeći naftni analitičar za Ameriku u Kpleru.

Poplave u Libiji dolaze samo nekoliko dana nakon što su Rusija i Saudijska Arabija objavile planove za produženje svojih agresivnih rezova opskrbe, što je također dovelo do rasta cijena.

Cijene benzina, koje zaostaju za cijenama nafte, porasle su ove sedmice kao rezultat te objave.

Prognozeri upozoravaju da je malo vjerovatno da će cijene znatno pasti u nadolazećim mjesecima.