Novi Macan prvo na kineskom tržištu

0

Njemački premium proizvođač Porsche predstavio je u Šangaju redizajniranu verziju svog najprodavanijeg modela, SUV Macan.

Prva generacija Macana je od predstavljanja 2014. prodata u više od 350.000 primjeraka, a prošle godine je prodato trostruko više vozila ovog modela od 911, piše b92.

“Novi” Macan se ne razlikuje drastično od “originala”, u pitanju su sitne dizajnerske promjene uz LED farove kao standardni dio opreme.

Pažnju prije svega privlači zadnja LED svjetlosna grupa koja se pruža duž cijelog gepeka automobila, poput Cayenne i Panamere, nove generacije 911 i električnog modela Taycan.

Porsche je uveo i nove boje poput Miami Blue, Dolomite Silver Metallic, Crayon i Mamba Green Metallic, uz nove alu felne od 20 i 21 inča.

U unutrašnjosti u prvi plan iskaču su nova centralna konzola nad kojom dominira veći multimedijalni sistem sa ekranom osjetljivim na dodir od 11 inča.

Stiže sa povećanom funkcionalnošću uključujući i inteligentni sistem kontrole govorom i informacijama o saobraćaju u realnom vremenu kao standardnim dijelom opreme.

Macan dolazi i sa smartfon aplikacijom koja omogućava vlasniku da snimi svoja iskustva sa terenske vožnje.

Druga očigledna promjena je GT sportski volan iz 911 modela koji daje sportski notu unutrašnosti vozila, kao i Sport Response dugme u Sports Chrono paketu opreme.

Ostale promjene su vetrobran sa grejačima i uređaj za jonizaciju radi prečišćavanja vazduha.

Što se tiče asistencije u vožnji, novi Traffic Jam Assist omogućava popuautonomnu vožnju, uključujući automatizovano ubrzanje, kočenje, upravljanje pri brzinama do 60 km/h.

Porscheovim inženjeri su unapredili i šasiju čime je povećan kvalitet vožnje.

Osnovni Macan i dalje ima četvoroclindrični agregat ali zbog WLTP normi je slabiji pa sada ima 245 KS. Slijedi 3,0-litarski V6 sa 354 KS, dok je na vrhu 2,9-litarski V6 biturbo koji raspolaže sa 440 KS.

Svi agregati su nenzinski, ne očekuju se motori na dizel gorivo, ali ni hibridi u ovoj generaciji.

Osvježeni Macan prvo će se naći u prodaji u Kini, dok će ga ostatak svijeta dobiti krajem godine.

Spekuliše se da će cijena u Njemačkoj biti oko 58.000 evra.

(b92)