Novi gasovod između Srbije i BiH do 2026.

0

Novi gasovod kojim će Republika Srpska biti povezana na “Balkanski tok” u Srbiji, trebalo bi da bude završen 2026. godine, rečeno je za Novosti iz Ministarstva energetike Srbije.

Ta interkonekcija povećaće sigurnost transporta i snabdijevanja, kao i prihode Srbije od tranzita.

Ovo je jedan od više zajedničkih energetskih projekata koji su veoma važni za Srbiju i Republiku Srpsku, kao i za čitav region, rečeno je.

Nakon što su kompanije Srbijagas i Gas-res iz RS 16. marta u Banjaluci potpisale ugovor o njegovoj izgradnji, potrebno je i da Srbija i BiH stave paraf na međudržavni sporazum.

U ovom trenutku, kako navode u ministarstvu za Novosti, ne postoje nikakve vidljive prepreke za realizaciju projekta.

– Kada bude potpisan međudržavni sporazum, slijedi definisanje plana izgradnje gasne interkonekcije sa Republikom Srpskom, koji će obuhvatiti datum početka i završetka izgradnje – preciziraju u Ministarstvu.

Projektno-tehnička dokumentacija treba da bude gotova do juna 2024, a završetak izgradnje je planiran za 2026. godinu.

Dužina gasovoda na teritoriji Srbije iznosit će 95 kilometara, a u RS 325 kilometara. Ići će trasom Inđija, Mačvanski Prnjavor, Bijeljina, Banjaluka, Novi Grad. Planirano je da njegov kapacitet bude 1,2 milijarde kubnih metara godišnje.

Vrijednost projekta na teritoriji Srbije je oko 47 miliona eura, navode u Ministarstvu. Zasad, osim budžeta nije planiran drugi izvor finansiranja, ali će se razmatrati i opcija apliciranja ka fondovima Evropske unije.

Gasovod će biti dvosmjeran, a to znači da će biti moguće spajanje na druge cjevovode u regionu.

Nakon potpisivanja sporazuma kompanija Srbijagas i Gas-res najavljeno je da će se trgovati na komercijalnoj osnovi i da će se nabavljati najpovoljniji i najjeftniji plavi energent.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović istakao je da je to preduzeće spremno da sarađuje sa BiH i predložio da obje strane nastupaju zajedno prema dobavljačima, kako bi postigli bolje komercijalne uslove.