Novi bager na Površinskom kopu Rudnika Kakanj

0

Povodom Dana državnosti BiH, na “Površinskom kopu Vrtlište“ u Kaknju je, na prigodnoj svečanosti, pušten u rad  novi elektrohidraulični bager, čija je zapremina kašike 12,5 metara kubnih.

Ključeve bagera iz ruku izvršnog direktora za proizvodnju “Elektroprivrede BiH“ Nevada Ikanovića primio je bagerist Ekrem Alidžanović, koji na “Površinskom kopu Vrtlište“ upravlja istim ovim mašinama, ali znatno manjeg kapaciteta.

– Sve je bolje kada je novo, ovo nam je znatno veći radni kapacitet stroja i, što je u rudarstvu najvažnije, poboljšanje sigurnosti zaposlenih – kazao je bagerist Ekrem Alidžanović.

Treba istaći da je ovo novo veliko investicijsko ulaganje kompanije Elektroprivreda BiH u rudnike, a vrijedno je 5.430.000 KM. Upotrebom novog bagera značajno će se povećati kapacitet utovarnih jedinica i povećati učinak u radu na otkrivci čvrste jalove mase, a nakon toga na kopanju uglja.

– Ovaj mjesec rudnici iz Koncerna EPBiH već su proizveli iste količine uglja kao prošle godine, a danas se očekuje dostizanje proizvodnje od pet miliona tona, što je poklon rudara domovini povodom Dana državnosti – istakao je Ikanović.

Po riječima direktora Rudnika Kakanj Kasima Alajbegovića ovo je značajna podrška rudarima Kaknja, zahvaljujući Elektroprivredi BiH, čije investicije zaista predstavljaju uvođenje novih tehnologija u rudarstvo.

– Godišnje se na ovom kopu utovari i preveze gotovo četiri miliona kubnih metara otkrivke. Bar polovinu od toga, znači oko dva miliona  kubnih metara, treba da utovari ovaj bager. To je najslikovitiji opis značaja ove investicije, pa je potpuno jasno šta nama znači ovaj bager i koliko smo zahvalni Elektroprivredi BiH – rekao je Alajbegović.

Uvođenjem u radnu akrivnost novog bagera kompletirana je utovarno-transportna tehnološka linija na eksploataciji i odlaganju čvrste jalove mase u Rudniku Kakanj, za koju je u maju ove godine nabavljeno pet velikih “damper“ kamiona nosivosti od  130 do 140 tona.