Novalić: Vlada FBiH traži kupca za Aluminij

0

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu direktoricu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za centralnu i jugoistočnu Evropu Charlotte Ruhe.

Sastanku su prisustvovali i direktorica  EBRD-a za zapadni Balkan Zsuzsanna Hargitai, direktor Ureda za Bosnu i Hercegovinu Ian Brown i bankar za infrastrukturu pri EBRD-u u BiH Josip Polić, javila je agencija Patria.

Centralna tema razgovora bili su investicioni planovi i prioriteti Federalne vlade u 2019. godini, te mogućnosti podrške ove evropske finansijske institucije u njihovom provođenju. Također, bilo je riječi i o provedbi postojećih projekata ove institucije u BiH.

Na čelu liste prioriteta o kojima je razgovarano je nastavak i dinamizacija izgradnje velikog infrastrukturnog projekta kakav je autoput na Koridoru Vc, koji bi, kada bude okončan, povezao Budimpeštu s Pločama.

Premijer Novalić je rekao da je Evropska banka za obnovu i razvoj jedna od najznačajnijih, ako ne i najznačajnija finansijska institucija s kojom Vlada FBiH sarađuje, posebno u oblasti infrastrukture, te da se ona doživljava ne samo kao kreditor, već i savjetnik u ovoj oblasti.

Tokom susreta napravljena je svojevrsna „inventura“ učinjenog na dosadašnjim projektima, posebno na Koridoru Vc. Posebno je bilo riječi o pripremi za izgradnju obilaznice Mostar Sjever – Mostar Jug i tunela kroz Prenj, koji bi, kako je rekao Novalić, trebalo gledati kao cjelinu i graditi u „paketu“.

Bilo je riječi i o privatizaciji kompanija čiji je vlasnik Federacija BiH, pri čemu je istaknut mostarski „Aluminij“ koji prolazi kroz veoma turbulentno razdoblje u svom poslovanju.

– Mi smo insistirali na privatizaciji kompanija u vlasništvu Federacije BiH i sada ih je 41, umjesto 52 koliko je bilo na početku mandata ove vlade. Kada je riječ o „Aluminiju“, Vlada FBiH je vlasnik 44 posto kompanije, Vlada Republike Hrvatske 11 posto, a ostalo je u rukama malih dioničara. Mi pokušavamo naći strateškog partnera koji bi postao vlasnik i napravio restrukturiranje kompanije. Finansirali smo i izradu dubinske analize ove kompanije čije rezultate očekujemo ovih dana – rekao je Novalić.

Na dnevnom redu su bili i Južna interkonekcija na plinovod između Hrvatske i BiH, u čemu je EBRD ostvario značajnu saradnju sa kompanijom „Plinacro“, status hidroelektrane Vranduk, pitanja vezana za ekologiju i drugo.