Novalić: U bužetu 252 miliona KM za kapitalne investicije

0

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić  izrazio je nadu da će budžet za 2018. godinu biti usvojen u Federalnom parlamentu, posebno zbog činjenice da je deset posto budžeta, odnosno 252 miliona KM, planirano za kapitalna ulaganja.

Prijedlog Zakona o budžetu Federacije BiH razmatrat će poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na sjednici koja je zakazana za četvrtak, a Novalić napominje da  su u ovom najvažnijem finansijskom dokumentu uvažene brojne primjedbe na Nacrt budžeta.

U izgradnju puteva planirano je  uložiti 183 miliona KM, a kao drugi razlog zbog čega bi budžet trebao biti usvojen je sporazum koji je potpisan s borcima i čija realizacija može biti garantirana samo usvajanjem budžeta.

Novalić je podsjetio da federalni budžet zavisi od 39 posto prihoda u Federaciji i da od njega zavise brojne socijalne kategorije stanovništva, a ostale stvari kao što su zdravstvo i obrazovanje, ali i kapitalne investicije su na nivou kantona koji ubiru 52 posto prihoda.

– Federacija je kao zakonodavac značajna za privredu, ekonomiju i općenito za društvo, ali manje kao budžetski akter jer od 7,8 milijardi KM koliko su budžeti svih nivoa vlasti u FBiH, federalni je 2,75 milijardi KM. Od toga je 1,8 milijardi KM namijenjeno za vraćanje kredita – pojasnio je Novalić.

Federalni premijer je podsjetio da usvajanje seta Zakona o akcizama osigurava daljnju izgradnju infrastrukture, dodajući da je namjera ekonomski rast od 3,2 posto podići na 4,5 posto i najavivši da će se u narednoj godini raditi u cilju povećanja izvoza iz BiH,  koji je ove godine povećan za milijardu KM.

Podsjetio je da je 2018. godina izborna godina, te je izrazio  bojazan će u njoj na površinu isplivati pitanja koja je teško rješavati u godinama koje nisu izborne, a to su pitanja koja se odnose na  izmjenu Ustava ili “Dejton II”. (Fena)