Novalić: Nećemo ostati bez 30 miliona eura EU podsticaja za zapošljavanje

0

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas da je uvjeren da Bosna i Hercegovina neće ostati bez 30 miliona eura za poticaje zapošljavanju.

Naveo je da će biti ispunjene obaveze da se “povuku“ ta sredstva Evropske unije, te da postoje opravdani razlozi, složenost sistema u BiH, zbog čega se kasni u ispunjavanju postavljenih uvjeta za taj projekt.

Kazao je i da opći kolektivni ugovor, po zadnjim promjenama, traje do augusta, dok sindikat tvrdi da traje do juna, iako se u zakonu računa zadnja promjena.

“Moramo priznati da smo odrebe iz općeg kolektivnog ugovora sve prekomponovali u granske kolektivne ugovore, a ono što nije, devet izmjena, je prošli mjesec prošlo kroz parlament. Tako da opći kolektivni ugovor ovog momenta tehnički može, a i ne mora da postoji”, rekao je Novalić.

Federalni premijer je pojasnio da ne treba miješati novac od akciza, koji ide u opću potrošnju, i sredstva od putarina.

“Pogrešno je rečeno da su entiteti potrošili osam milijardi akciza, jer su one otišle u državni, entitetske i u FBiH na kantonalne i općinske budžete i znatno su veće od putarina, koje su u BiH 25 feninga, a akcize 30 do 40 feninga. U Hrvatskoj su putarine 1,01 fening, u Srbiji 89 feninga i u tim zemljama ide gradnja, a kod nas zbog negativnog stava dijela opozicije i vlasti ne gradimo i puštamo da se akcize ubiru u najmanjem iznosu u Evropi”, rekao je Novalić novinarima u Banjoj Luci.