Novalić: Ispunjeni uvjeti za tranšu MMF-a

0

Federani premijer Fadil Novalić, referirajući se danas na pres-konferenciji na aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kazao je da su ispunjenjem prethodnih mjera u Bosni i Hercegovini, otvorena vrata za narednu tranšu novca od te finansijske institucije, prenosi Fena.

Premijer se u ovoj prilici osvrnuo i na probleme u funkcioniranju Razvojne banke FBiH te izjavio da za sjednicu Skupštine banke, koju on može sazvati odmah, in-put materijal treba da dostavi Nadzorni odbor. Određeno je da finansijska policija uđe u Razvojnu banku, rekao je također federalni premijer.

Kada je riječ o sjednicama Vlade, u ovoj sedmici ih neće biti jer se Vlada preseljava na drugu lokaciju u Sarajevu, ali već od iduće sedmice, rad će biti nastavljen uobičajenim tempom.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine je na ovoj pres-konferenciji najviše govorio o njegovom prekidu sjednice Vlade 8. februara kod tačke dnevnog reda u čijem je toku trebalo razmatrati poništenje konkursa za imenovanje direktora Porezne uprave FBiH.

Novalić se na prekid sjednice baš u tom trenutku odlučio jer je, tvrdi, želio da zaštiti javnost, zakonitost i transparentnost, na šta ga obavezuje Poslovnik o radu Vlade. Ističe da je ta tačka uvrštena na prijedlog dopremijerke i ministrice finansija Jelke Milićević i da je odluka o poništenju konkursne procedure predložena „minut uoči sjednice“.

Budući da se u prethodno provedenoj konkursnoj proceduri, kao jedini uspješan kandidat za direktora Porezne uprave pokazao aktuelni vršilac dužnosti Šerif Isović, nakon ovakvog slijeda događaja u Vladi 8. februara, on (Isović) se obratio sudu tražeći privremenu mjeru. Sve do očitovanja suda, premijer Novalić neće, rekao je, kandidirati ovo pitanje ponovno na dnevni red.

Upitan za mišljenje kome i zašto nije u interesu da Isović bude imenovan za direktora, odgovorio je: „Onaj kome ne odgovara profesionalni rad“.

Novalić napominje da u vrijeme aktuelnog Isovićevog mandata, impresivne brojke govore o boljim učincima Porezne uprave. (Fena)