Novalić i Ramić posjetili Sapnu i Teočak: Pomoći nerazvijenim općinama

0

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetili su danas općine Sapnu i Teočak, te razgovarali s načelnicima ovih općina Zudinom Mahmutovićem i Tajibom Muminovićem.   

Premijer Novalić je tokom posjete rekao da šira zajednica treba da pruži više podrške nerazvijenim općinama, te da će se nastojati iznaći načini za ekonomsko osnaživanje ovakvih zajednica

– Radi se o nerazvijenim općinama i ovdje smo mogli vidjeti da je izražena depopulacija koja je najvjerovatnije posljedica ekonomskih kretanja. Jasno je da stanovništvo može opstati ukoliko ima čime da se bavi, odnosno ukoliko ima od čega da živi. Danas smo govorili o dvije stvari – kako novom raspodjelom javnih prihoda ili formiranjem fonda za narazvijene, nekim novim zakonom kroz raspodjelu javnih prihoda naročito, malo više opteretiti razvijene centre, a kako na određeni način rasteretiti, odnosno formirati fond za pomoć nerazvijenim područjima – naveo je Novalić nakon posjete Sapni.

Drugo pitanje je, prema njegovim riječima, kako ekonomski osnažiti ova nerazvijene područja i u tom smislu su govorili da u kontekstu budućih transfera nižim nivoima vlasti, Općina Sapna pripremi relevantne projekte koji znače radna mjesta. 

Pojasnio je da će se kroz raspodjelu sredstava nižim nivoima vlasti i kroz buduće raspodjele javnih prihoda voditi računa da se sredstva usmjere i prema manjim, za sada neodrživim sredinama jer je depopulacija velika i dovodi u pitanje opstojnost tih općina.

Premijer Novalić je istakao da su definirani osnovni problemi ovih općina, a to su rješavanje pitanja industrijske zone i potrebna podrška otvaranju novih radnih mjesta.

Najavio je da će Federacija BiH kroz ove transfere, kao i kroz podršku ekonomskim mjerama voditi računa da se radna mjesta kreiraju u manjim sredinama kako bi postale atraktivnije za ostanak mladih.