Nova pravila za uvoz automobila u Crnoj Gori

0

U Crnu Goru od danas neće moći da se uvezu polovna motorna vozila koja ne ispunjavaju Euro 4 standard, a nova koja se uvoze moraju minimalno da ispunjavaju standard Euro 6.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je izradilo izmene i dopune Pravilnika o tehničkim zahtevima za vozila koja se uvoze ili prvi put stavljaju na tržište u Crnoj Gori, definišući minimalne granične vrijednosti u pogledu emisije gasova i nivoa buke za nova i upotrebljivana motorna vozila, piše portal Cdm.

Nadležno ministarstvo je najavilo da će u narednom periodu uraditi Studiju starosne strukture vozila po kategorijama i tipovima, koja će dati osnovne indikatore i mere za podmlađivanje voznog parka i ujedno povećanje stepena bezbjednosti saobraćaja.

Samo tokom prošle godine u Crnoj Gori je uvezeno 21.630 automobila. Iz Evrope je uvezeno 14.388 dizel vozila. Najčešće su uvožena vozila iz Njemačke, Holandije i Francuske.

U prva dva mjeseca prošle godine uvezeno je 2.463 vozila, a u prva dva mjeseca ove 2.774 vozila.

Najviše su se uvozilu automobili mlađi od 2000. godine, odnosno automobili koji ispunjavaju Euro 3 normu, navodi se u informaciji.