Nova pravila avio-kompanija: Stjuardese više neće izgledati isto

0

U ukrajinskoj niskotrifnoj avio-kompaniji “SkyUp Airlines” stjuardese više neće morati da nose visoke potpetice, već će svoj posao moći raditi u udobnojoj alternativi, patikama.

Podsjetimo, nekoliko svjetskih avio kompanija ublažilo je svoje rigorozne uslove za stjuardese, prenosi BizLife.

Virgin Atlantic objavio je da njihove stjuradese više ne moraju da se šminkaju. Japan Airlines ukinuo je obavezne visoke potpetice, i dao svojim zaposlenima mogućnost da, umjesti suknji nose pantalone.

Od sljedećeg mjeseca stjuardese u SkyUp Airlinesu više neće morati da budu i po nekoliko sati u neudobnoj obući.

https://twitter.com/RodneyPER/status/1444991101312675840?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1444991101312675840%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bizlife.rs%2Fzbogom-stikle-i-suknje-nova-pravila-avio-kompanija-foto-video%2F

Iako ovo nije prva avio kompanija koja je ovo uvela, to što je ovo uvedeno u ukrajinskoj avio kompaniji znači da neke stare tradicije koje su karakteristične za bivšu sovjetsku republiku polako blijede.

Kako je ovo izgledalo objašnjava 27-godišnja stjuardesa ove kompanije, Darija Solomenaja.

– Dvanaest sati na nogama, leteći od Kijeva do Zanzibara i nazad. Ako nosite štikle, teško ćete moći poslije da hodate. Ovo uključuje i četiri sata sigurnosnih provjera i čišćenje – navodi ona.

Kada su u SkyUp Airlinesu sproveli anketu među zaposlenima, ispostavilo se da je ženama dosta visokih štikli, uskih bluza i suknji.

– Mnoge moje koleginice stalno posjećuju ljekara, njihovi prsti i nokti na nogama su često oštećeni nošenjem visokih štikli – objašnjava Darija Solomenaja i dodaje da su i proširene vene česta pojava.

Zbog svega ovoga, ukrajinska avio-kompanija je riješila da u potpunosti promijeni uniforme za stjuardese – ubuduće će nositi patike, široke narandžaste jakne i pantalone.

– Tipična slika stjuardesa je vjerovatno više seksualizovana i povezana sa ženstvenošću nego bilo koja druga profesija – kaže Olena Strelnik, stručnjakinja za rodna pitanja.

To je posebno bio slučaj u Ukrajini, gdje odavno postoji stereotip o ženama koje su više fokusirane na fizički izgled nego žene iz zapadnih zemalja.