Norveška do 2025. potpuno prelazi na električne automobile

0

Prodaja novih električnih automobila porasla je u Norveškoj 2019 godine za 0,9 odsto, javio je Reuters i dodao da ova skandinavska zemlja planira da do 2025. godine prodaje isključivo automobile na električni pogon.

Stalna i sve veća tražnja automobila na električni pogon ide u prilog američkoj kompaniji “Tesla”, ali to nije više jedina kompanija koja izrađuje ovu vrstu vozila, jer se proizvodnja automobila na električni pogon proširila i na druge zemlje.

Automobili koji su u potpunosti na električni pogon čine 42,4 odsto ukupno prodatih automobila u Norveškoj prošle godine, što je svjetski rekord. Norveška federacija za puteve je iznijela podatak da je 2018. godine na automobile na električni pogon otpadalo 31,25 odsto, a 2013. ih je na norveškim putevima bilo samo 5,5 odsto.
Da bi se ostvario plan da do polovine nove dekade na norveškim putevima budu samo automobili na električne baterije država je donijela zakon da se ta vrsta automobila prilikom kupovine ne oporezuje, kao što je to slučaj sa automobilima na benzin i dizel.

Tržište automobila na električni pogon se uvećava i prošle godine se najbolje prodavao “Tesla” srednje veličine Model 3, koji se prodaje u Norveškoj za 43.721,74 dolara. (Tanjug)