Njemački stambeni sindikat traži 50 milijardi eura

0

Sindikat IG Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU) ponovio je svoj zahtjev za 50 milijardi eura (53,3 milijarde dolara) paketa ekonomskih poticaja za privredu.

Uoči sastanka na najvišem nivou s njemačkom vladom na kojem će se raspravljati o nedostatku stambenog prostora, sindikat IG Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU) ponovio je svoj zahtjev za paketom poticaja za izgradnju u iznosu od 50 milijardi eura.

– Programi ekonomskih poticaja pokrenuti su prilično uspješno u posljednje vrijeme. Ponovno je vrijeme – rekao je predsjednik Robert Feiger njemačkim novinama Bild am Sonntag.

Visoke kamatne stope i naglo rastući troškovi zaustavili su izgradnju posljednjih mjeseci, rekao je, prenio je SEEbiz.

– Stambena izgradnja je u opasnosti da propadne. Vladin cilj izgradnje 400.000 stanova godišnje ne ostvaruje se iz godine u godinu. Brojke izgradnje su sve niže i niže, i to s porastom broja stanovnika – rekao je.

Njemački kancelar Olaf Scholz zakazao je konferenciju o stambenim pitanjima za ponedjeljak u kancelariji na kojoj će se raspravljati o nedostatku stanova i potencijalnim mjerama za poticanje izgradnje.

Njemačko udruženje gradova i općina (DStGB) također je pozvalo na poduzimanje mjera na sastanku.

– Ubrzati postupke planiranja i odobravanja za stambenu izgradnju, ograničiti troškove izgradnje i dodatno ojačati ulaganja u stambenu izgradnju – rekao je čelnik udruge Gerd Landsberg.

Potrebne su porezne olakšice – i za novogradnju i za obnovu postojećih objekata, rekao je za isti list.