Njemački Muehlbauer gradi fabriku u Srbiji

0

Kamen temeljac polaže se danas u Staroj Pazovi za novu fabriku Milbauer (Muehlbauer Group), za proizvodnju mašina koje će praviti baterije i gorivne ćelije, ali i imati kompletne proizvodne linije.

Ceremoniji prisustvuje i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vrijednost investicije u novu fabriku “Muehlbauer Automation” iznosi 29,5 miliona eura.

– Ovo je za nas velika stvar a nisam ni razumio koliko će da znači za našu zemlju. Ovo što sam vidio u ovoj fabrici je savršenstvo. Ovaj čovjek je napravio nešto što nema niko na svijetu. Ovaj čovjek pravi neke čipove, proizvode za Elona Muska, a danas je čitav industrijski park nikao ovde u Staroj Pazovi – rekao je Vučić

– Ja sam dobio bavarski pasoš. U šali su napravili, ali htjeli su da prikažu tehnologiju – rekao je Vučić, prenio je Blic.

– Veoma sam ponosan što sam vaš gost danas, hvala predsjedniku Vučiću, mnogo ste nam pomogli. Odličan posao smo napravili – rekao je Jozev Milbauer.

Ponosni smo na njemačko porijeklo, ali ponosniji na to što smo Bavarci, to je pokrajina koja je veoma uspješna, naveo je on.

– Otvorio sam fabriku kada sam imao dvadesetak godina, pravio sam dijelove za auto industriju, i radili smo samo ono što nije lako. Kasnije sam ušao u industriju poluprovodnika. Razvijamo opremu. Ova kompanija u svim dijelovima svijeta, nema nijedne zemlje svijeta u kojoj nemamo svoju mašinu za lične karte, pasoše i sl. I bavarska policija je ponosna na našu saradnju i našu ličnu kartu. Mi smo to sada uradili u Srbiji – naveo je on.