Njemački izvoz snažno pao u decembru

0

Njemački izvoz snažno je pao u decembru, pokazali su u četvrtak podaci statističkog ureda, odražavajući slabiju inozemnu potražnju u razdoblju visokih cijena energije i podignutih troškova zaduživanja. Izvoz je u decembru pao za 6,3 posto u odnosu na studeni, a uvoz za 6,1 posto, izvijestio je Destatis.

U cijeloj 2022. izvoz je poskočio za 14,3 posto, ali uvoz je bilježio još snažniji rast, za 24,3 posto, potaknut poskupljenjem energenata pod utjecajem rata u Ukrajini i zapadnih sankcija Rusiji.

Time je višak u robnoj razmjeni sa svijetom lani ponovo smanjen, petu godinu zaredom, naglasio je Destatis. U decembru višak je bio za 8,3 posto manji nego u novembru, kliznuvši na 10 milijardi eura. U odnosu na decembar 2021. porastao je za 58,7 posto.

Glavno odredište njemačkog izvoza bile su i u decembru 2022. Sjedinjene Države, iako je njegova vrijednost bila za 10 posto manja nego u novembru, kliznuvši na 12,3 milijarde eura. Uvoz iz SAD-a smanjen je za 7,3 posto, na 7,7 milijardi eura. 

Najviše je robe Njemačka i u decembru uvozila iz Kine, u vrijednosti 13,5 milijardi eura, za čak 14 posto manje nego u prethodnom mjesecu. U istom postotku smanjen je i njemački izvoz u Kinu, kliznuvši na 7,6 milijardi eura.

Izvoz u Rusiju smanjen je u decembru za 16,7 posto u odnosu na novembar, na 900 milijuna eura. Uvoz se pad zadržao na razini iz novembra i iznosio je 1,6 milijardi eura.

Njemačka je na kraju prošle godine manje izvozila i u druge članice EU-a, za četiri posto u odnosu na novembar, uz vrijednost izvezene robe od 70,9 milijardi eura. Smanjen je i njemački uvoz iz ostatka EU-a, za 4,8 posto, na 58,7 milijardi eura.

Hina