Njemački gigant zatvara fabrike

0

Volkswagen je kasnije od konkurencije ušao na tržište električnih automobila. Nakon što su 2020. ambiciozno krenuli s proizvodnjom, činilo se da bi se VW iz njemačkog Wolfsburga uskoro mogao pozicionirati kao jedan od vodećih svjetskih proizvođača e-automobila.

No tržište se pokazalo mnogo više volatilno no što je bilo zapisano u projekcijama njemačkih menadžera. Nad dobrim dijelom industrije nadvili su se olovni oblaci, a unatoč tome što su prije samo nekoliko mjeseci u Volkswagenu najavili nova ulaganja u električna vozila, na vratima tvornica lokoti stoje zaključani.

Naime, prije desetak dana do nas je stigla vijest kako u Zwickau i Dresdenu, Volkswagen obustavlja proizvodnju električnih automobila VW ID3 i Cupra. Obustava proizvodnje, zasad, odnosi se samo na prve dvije sedmice oktobra. Razlog je naizgled jednostavan; znatno slabljenje potražnje, prenose Nezavisne novine.

– Zbog trenutne situacije na tržištu, proizvodnja će biti smanjena tokom jesenskih praznika u Saskoj od 2. do 13. oktobra u VW-ovoj tvornici u Zwickauu – kazao je portparol kompanije.

Jedna od dvije proizvodne linije će biti privremeno zatvorena u tvornici u Zwickauu. Proizvodnja modela ID4, ID5, Audi Q4 e-tron i Audi Q4 Sportback e-tron će se nastaviti, dodaju iz Volkswagena.

VW je odbio komentarisati kako će se to odraziti na zaposlene. No jasna je bila poruka iz septembra kada su poručili da neće produžiti ugovore na određeno vrijeme za 269 zaposlenih u Zwickauu.

Zašto je baš sada došlo do zatvaranje poligona? Objašnjenja pada potražnje za njemačkim električnim automobilima treba tražiti u nekoliko faktora.

Prije svega tu je konkurencija. Tesla bolje korespondira sa željama konzumenata električnih automobila. Što više, moglo bi se reći kako je Tesla Elona Muska zapravo i sama proizvela žudnju za takvim vozilima. VW i ostali proizvođači zasad nisu pronašli način kako pobijediti Muska u njegovoj igri.

Drugi se sve se više odlučuju za kupovinu kineskih e-automobila. S tako niskim cijenama proizvodnje, Evropljani se ne mogu nositi. Rast cijene energenata, odnosno inflacija, takođe su razlozi smanjene potražnje.

Svakako valjda spomenuti i ukidanje podsticaja. Od 1. septembra samo privatne osobe imaju u Njemačkoj pravo na premije prilikom kupovine e-vozila. Kompanije koje kupuju e-vozila više neće dobijati podsticaje od države.

Njemačko udruženje automobilske industrije smatra da će potpuno ukidanje podsticaja za službena vozila “naštetit tržištu i dodatno opteretiti srednja preduzeća”.

Vlada je još sredinom 2022. smanjila vrijednost potpora za nove e-automobile, tvrdeći da su postali dovoljno privlačniji za kupce, te kako državna pomoć više nije potrebna. Broj električnih vozila u Njemačkoj pao je odmah nakon toga.

Prošle godine kupci e-automobila dobili su od države do 6000 eura za kupovinu novog vozila (uz 3000 evra popusta od samih proizvođača automobila).Početkom ove godine potpora je pala s 3.000 na 4.500 evra i dodatno će se smanjiti od januara 2024.

Njemačka namjerava imati 15 miliona e-automobila na putevima do 2030., ali kako prenosi portal Clean energy wire, stručnjaci kažu kako su male šanse da će cilj biti ispunjen.