Njemački gigant ovu Novu godinu dočekaće s 29.000 radnika manje nego prošlu

0

Lufthansa će do kraja godine broj zaposlenih smanjiti ukupno za 29.000 a njemačka aviokompanija će iduće godine ukinuti još 10.000 radnih mjesta u svojoj zemlji. Sve to dok se nastoji izboriti s teškom situacijom uzrokovanom koronavirusom, izvijestile su danas njemačke novine Bild Am Sonntag.

Foto: Lufthansa

Aviokompanija i njene podružnice, Eurowings, Swiss, Austrian i Brussels Airlines, smanjili su redove vožnje, flotu i osoblje, a oporavak avionskih putovanja do nivoa prije pandemije ne očekuje se prije 2025. godine.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz kompanije, list Bild am Sonntag navodi da će Lufthansa ukinuti 20.000 radnih mjesta van Njemačke, dok prodaje i svoju ugostiteljsku jedinicu LSG, koja zapošljava 7.500 ljudi, piše Reuters.

Time će ukupan broj zaposlenih biti smanjen na 109.000.

Lufthansa ima višak od 27.000 radnika s punim radnim vremenom, rekao je prošlog mjeseca izvršni direktor Carsten Spohr, iako je aviokompanija obećala sindikatima da neće biti prinudnih otpuštanja u zamjenu za smanjenja bonusa i drugih isplata.

Dogovor o smanjenju troškova i očuvanju radnih mjesta u Lufthansi pridobio je podršku većine članova sindikata Verdija koji rade za njemačku aviokompaniju kao zemaljsko osoblje.

Dogovor s Verdijem uslijedio je nakon višemjesečnih pregovora, tokom kojih je sindikat optužio upravu da nastoji smanjiti broj radnih mjesta čak i nakon što je dobila državnu pomoć kako bi avioni mogli nastaviti letjeti.

D. Hadžić