Njemačke kompanije strahuju da bi ograničenja zbog Covid-19 mogla potrajati još godinu dana

0

Kompanije koje su učestvovale u istraživanju koje je proveo njemački istraživački institu Ifo očekuju dugotrajne ekonomske štete od izbijanja koronavirusa, pri čemu neke od njih predviđaju da ograničenja u javnom životu potrajati i više od godinu dana.

Podaci ankete objavljeni u ponedjeljak pokazuju da kompanije očekuju da mjere vezane uz pandemiju u prosjeku ostanu na snazi još 8,5 mjeseci. Među njima, oni koji rade u sektoru putovanja i zabave, koji je teško pogođen zastojima nametnutim uslijed pandemije, imaju najpesimističniju prognozu i očekuju da će ograničenja trajati još 13 mjeseci.

Kompanije koje se bave poslovima vezanim za umjetnost, kao i njihove kolege u restoranima i ugostiteljstvu, ne očekuju da će mjere biti ukinute prije isteka 11 mjeseci, a njihove prognoze dijele i proizvođači kože i obuće.
Iako su neke kompanije optimističnije, nijedna od njih ne predviđa ukidanje ograničenja za još pola godine, prenosi Russia Today.

Na primjer, očekivanja proizvođača pića najoptimističnija su i predviđaju ukidanje mjera za nešto više od 6,4 mjeseca. Slijede poštanske i kurirske kompanije sa nadom da će mjere biti ukinute za 6,6 mjeseci.

Novi talas virusa

Njemačka je krenula u blokadu krajem marta kada je strogim ograničenjima zaustavila većinu ekonomskih aktivnosti. Ubrzo nakon što je zemlja oprezno ukinula mjere u maju ekonomija se počela oporavljati no zdravstvene institucije nedavno su upozorile na porast broja infekcija što je izazvalo strah od drugog talasa virusa.

Izbijanje koronavirusa uzrokovalo je rekordne padove u BDP-u u većini zemalja EU. Najveća evropska ekonomija Njemačka, nije bila pošteđena ekonomskog pada pandemije, smanjivši se za 10,1 posto tokom drugog tromjesečja.

To je najgori pad od 1970. godine kada se počelo sa mjerenjem tromjesečne kalkulacije BDP-a.

D. Hadžić