Njemačke kompanije smanjile investicije zbog viših kamata

0

Njemačke kompanije su u proteklih 18 mjeseci smanjile planirana ulaganja u prosjeku za 8,4 odsto zbog viših kamata, pokazali su rezultati ankete Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

– Firme reaguju na više kamatne stope time što ulažu znatno manje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, kao i u istraživanje i razvoj – prokomentarisao je istraživač IFO Manuel Menkhof.

U izvještaju objavljenom na vebsajtu IFO se konstatuje da smanjenje investicija nije ravnomjerno raspoređeno, prenijele su Nezavisne novine.

– Prosječno smanjenje investicija u svim anketiranim kompanijama iznosi 8,4 posto, ali takođe vidimo da 80 odsto firmi uopšte nije prilagodilo svoje investicione planove – navodi stručnjak IFO Lea Best.

Ako analiziramo samo 20 posto kompanija koje su promijenile svoje investicione planove, ulaganja su smanjena za 41 posto.

Gledano po sektorima,  u njemačkom građevinarstu su ulaganja smanjena u prosjeku za skoro 10 posto, u trgovini 9,3 posto, proizvodnji 8,2 posto, sektoru usluga 7,4 posto.

Smanjenje investicija će uticati i na mogućnosti rasta i na projekte klimatske politike, zaključuje se u izvještaju IFO.