Njemačka želi više litijuma, ulazi u globalno rivalstvo s Kinom

0

Njemački kancelar Olaf Šolc nada se da će njegov put u Južnu Ameriku ovog vikenda pomoći Berlinu da obezbijedi dodatne zalihe litijuma potrebne njemačkim automobilskim gigantima za baterije za električne automobile.

Šolc, koji će se kasnije susresti sa predsjednikom Čilea Gabrijelom Borićem u Santjagu, želi veći udio litijuma za najveću evropsku ekonomiju, rekli su izvori upućeni u ovo pitanje, prenio je Telegraf.

Dio nemačke strategije je da se na lokalnom nivou obezbijedi više proizvodnih procesa, kao i da se pomogne da ekstrakcija i prerada budu manje štetni po životnu sredinu.

Njemačka vlada namjerava da ponudi Čileu sporazum koji bi bio unosniji nego onaj koji imaju sa Kinom, naveo je izvor.

Čile je drugi najveći snabdjevač litijuma na svijetu, iza Australije, i veći dio proizvodnje ide u Kinu, navodi Bloomberg. U Buenos Ajresu, Njemačka i Argentina su u subotu potpisali memorandum o razumijevanju, sa namjerom da se Berlinu omogući pristup bogatim izvorima litijuma.

Nakon sastanka sa argentinskim predsjednikom Albertom Fernandezom, Šolc je rekao da je protiv “politike koja služi samo interesima one zemlje koja želi da sama prerađuje robu”.

Šolc je danas direktno nazvao Kinu ”njemačkim rivalom na globalnom tržištu robe”.

– Postoje države koje smatraju da sav sirov materijal dolazi iz Kine, ali to nije tačno. Mnoge sirovine dolaze, recimo, iz Argentine i iz Čilea, šalju se u Kinu i tamo se prerađuju, pa prodaju. Zar se prerada ovih materijala, koja otvara hiljade radnih mjesta, ne može premjestiti u one zemlje odakle ti materijali dolaze – upitao je Šolc.

Posljednja stanica na južnoameričkoj turneji Šolca bit će Brazil, gdje će se sastati sa predsjednikom te zemlje Luizom Ignasijom Lulom da Silvom.