Njemačka vlada srezala prognozu rasta na 2,6% za ovu godinu

0

Njemačka vlada je smanjila prognozu ekonomskog rasta za ovu godinu na 2,6 posto sa nivoa od 3,5 procenata koji je predviđala u aprilu, jer je oporavak najveće evropske privrede usporio zbog problema u lancima snabdjevanja, izvještava Reuters pozivajući se na dva izvora upoznata sa dešavanjem.

Istovremeno, vlada u Berlinu je podigla procjenu rasta za 2022. godinu sa prvobitno projektovanih 3,6 posto na 4,1 procenat.

Za 2023. godinu, vlada previđa normalizaciju privrednog rasta sa stopom ekspanzije od 1,6 posto, rekli su Reutersovi izvori, pod uslovom da ostanu anonimni, prenosi agencija Tanjug.

Uska grla u proizvodnji zajedno sa neuobičajeno visokim rastom tražnje, takođe dovode do rasta potrošačkih cijena, zbog čega njemačka vlada očekuje da će inflacija ove godine porasti na 2,9 posto, rekao je jedan od izvora britanske agencije.

Ipak, Berlin i dalje ostaje pri svojoj procjeni da će porast cijena biti privremen, i predviđa da će se inflacija dogodine spustiti na 2,2 posto, a u 2023. godini na 1,7 procenata, dodao je izvor. Prošle godine, inflacija u Njemačkoj je iznosila 0,6 posto.

Vladine revidirane projekcije o bruto domaćem proizvodu podudaraju se sa najnovijim procjenama Bundesbanke, koja je juče saopštila će privredni rast vjerovatno oštro usporiti u četvrtom tromjesečju, tako da će cjelogodišnja stopa rasta vjerovatno biti „znatno“ ispod predviđanja centralne banke od 3,7 posto iz juna.