Njemačka traži fond EU za osiguranje nezaposlenih

0

Njemačka je predložila forimiranje evropskog sistema za osiguranje nezaposlenih kako bi evrozona bila otpornija za eventualne ekonomske potrese u budućnosti, rekao je danas njemački ministar finansija Olaf Šolc.

Šolc je rekao za njemački magazin “Špigl” da je to dio napora Berlina da sa Francuskom završi paket reformi pred održavanje samita lidera EU kasnije tokom ovog mjeseca.

“Ja sam za jačanje nacionalnih sistema za osiguranje nepozoslenih uz dodatne mjere za cjelokupnu evrozonu”, kaže Šolc.

Prema njegovim riječima, ukoliko se članica evrozone suoči sa ekonomskom krizom koja bi mogla dovesti do masovnog otpuštanja i teškog tereta po sistem socijalne zaštite, ta zemlja bi mogla da uzme pozajmicu iz zajedničkog osiguravajućeg fonda.

“Po okončanju recesije, ta zemlja bi vratila pozajmljena sredstva. Istovremeno, sve zemlje treba da ulože napore da su njihove bezbjednosne mreže spremne za moguću krizu”, ističe Šolc.

On je napomenuo da bi ovaj korak ojačao finansijsku stabilnost cjelokupne evrozone.

“Na sličan način to funkcioniše u SAD. Tamo, pojedine države finansiraju osiguranje nezaposlenih, ali daju sredstva u savezni fond. U vrijeme krize, odatle mogu da pozajme novac radi raspodijele tereta i bez ikakvih problema”, dodaje Šolc.

Srna