Njemačka prvi put u 30 godina zabilježila trgovinski deficit

0

Njemačka je u maju prvi put zabilježila mjesečni trgovinski deficit od 1991. godine usljed visoke inflacije i prekida u lancima snabdijevanja koji opterećuju industrijsku bazu zemlje.

Podaci Federalnog zavoda za statistiku, Destatisa, pokazuju da je povećanje vrijednosti uvoza i skroman pad izvoza gurnuo najveću evropsku ekonomiju u trgovinski deficit od milijardu evra u maju, izvještava Blumberg i dodaje da je to prvi mjesečni deficit u ovoj zemlji od ponovnog ujedinjenja Njemačke.

Izvoz je u maju pao za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, na 125,8 milijardi eura, dok je uvoz porastao za 2,7 procenata na 126,7 milijardi eura, što je iznad očekivanja ekonomista.

U poređenju s istim mjesecom 2021. godine, izvoz je povećan za skoro 12 posto, dok je vrijednost uvoza skočila za gotovo 30 procenata.

Njemačka proizvodna baza bori se s problemima zbog poremećaja u globalnom lancu snabdijevanja koje su izazvali pandemija i mjere lokdauna u Kini za suzbijanje širenja kovida.

Rastuće cijene energije i slabljenje potražnje za robom takođe pogađaju proizvodnu aktivnost, napominje njujorška agencija. (Tanjug)